Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poderali ste omiljenu kožnu jaknu? U budućnosti bi se ona sama mogla popraviti

Preuzmite sliku

Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama, ali novi pristup proizvodnji takvog prirodnog materijala, omogućuje i njegov samopopravak.

Naučnici sa Univerziteta Newcastle i Univerziteta Northumbria u Velikoj Britaniji otkrili su da potencijalno rješenje za problem s kojim se svako susreo barem jednom u životu – rupu na omiljenom komadu odjeće.

Naučnici su otkrili da se tanke niti, koje proizvode brojne gljive, mogu koristiti kao biorazgradivi, nosivi materijal s neobičnom sposobnošću – samopopravka.

 • Tokom istraživanja, naučnicisu se usredotočili na gljivicu Ganoderma lucidum, koja proizvodi kožu od niti poznatih kao hife, a koje se potom spajaju u strukturu koja se naziva micelij. Otkrili su kako je od tih niti moguće stvoriti materijal sličan koži, koji bi zadovoljio veganske, ekološke i modne standarde. Iako je u modnim krugovima već poznata “veganska koža od gljiva”, postupak koji su naučnici otkrili omogućava da se ona sama popravi nakon manjih oštećenja.

  Rezultati sugeriraju da materijali micelija mogu preživjeti u suhim i oligotrofnim okruženjima , a samoizlječenje je moguće uz minimalnu intervenciju nakon dvodnevnog perioda oporavka, pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu Advanced Functional Materials.

  Materijali na bazi micelija već se koriste u različitim industrijama, no novi pristup proizvodnji takvog prirodnog materijala, omogućuje i njegov samopopravak. Jedina je kvaka – materijal se mora postaviti u slične uvjete u kojima je rastao.

  Sposobnost ovog regenerativnog micelijskog materijala da oporavlja mikro i makro nedostatke otvara zanimljive buduće izglede za jedinstvene primjene proizvoda u zamjenama za kožnu robu kao što su namještaj, automobilska sjedišta i modna odjeća, pišu istraživači .

  Iako su naučnici uvjereni da bi ovakvi materijali mogli u budućnosti biti u punoj primjeni, vjerovatno još neko vrijeme nećete moći kupiti kožnu jaknu koja se sama popravlja kad ju negdje zaderete. No, potencijal je tu i mogao bi omogućiti korištenje “kože” u novim proizvodima.  (Science Alert)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,