Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pobijedite kilograme uz zeleni čaj!

zelenicaj-ls
Preuzmite sliku

Ako muku mučite u teretani kako biste bili spremni pokazti gole ruke kada dođu proljećne zrake sunca iznad 20 stepeni, onda vam je svaka pomoć dobrodošla, bez obzira koliko bila mala ili velika.

\"zelenicaj-ls\"Za osigurane rezultate svom treningu dodajte zeleni čaj! Preskočite izotonična ili zašećerena pića, pa čak i probajte svoju jutarnju kafu zamijeniti novom \”ovisnošću\” – onom o zelenom čaju! Naime, istraživanja su pokazala kako vježbanje i zeleni čaj idu ruku pod ruku i pomažu bržem sagorijevanju masnoća s trbuha. Ako ga pijuckate za vrijeme treninga, više ćete skinuti od svog šlaufića nego da pijete samo vodu, tvrde stručnjaci.

Oni su pratili preteške osobe koje su se upisale u program vježbanja u trajanju od 12 sedmica. Ustanovili su kako su upravo oni vježbači koji su pili zeleni čaj istopili više masnih nasalaga s trbuha! Zeleni je čaj pospješio ukupni gubitak kilograma te držao nivo triglicerida pod kontrolom.

Pitate se koliko je potrebno popiti ovog napitka za najbolje rezultate? Stručnjaci savjetuju 625 miligrama katehina iz zelenog čaja i malo kofeina svakod dana, što je otprilike sedam šoljica dnevno. Upravo su katehini odgovorni za sagorjevanje masnih naslaga iz trbušnog područja, a zajedno s kofeinom ubrzavaju metabolizam.

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šoljice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke.

Izvor: Ordinacija.hr / tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: