Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Plutajuća vila je vrhunac luksuza: Prati vas tamo gdje morate ići

Preuzmite sliku

Krov je pak prekriven s dvjestotinjak kvadratnih metara solarnih ploča koje proizvode dovoljno energije za sve eventualne potrebe…

Plutajuća vila Arkup prva je kuća-jahta na svijetu. Riječ je o luksuznoj vili koja može ploviti morem ili stajati na mjestu zahvaljujući četirima hidrauličnim stupovima koji ju podižu otprilike devet metara iznad vode. Ima maksimalnu brzinu od sedam čvorova te domet od 20 nautičkih milja, prenosi punkufer.hr.

Prekrivena je staklima – od poda do stropa – koja su toliko čvrsta da mogu izdržati uragan. Krov je, pak, prekriven s dvjestotinjak kvadratnih metara solarnih ploča koje proizvode dovoljno energije za sve eventualne potrebe. Povrh svega, skuplja kišnicu te je opremljena pročišćivačem za vodu.

Ova ekokuća djelo je francuskih inženjera Derouina i Arnauda Lugeta, koji žive u Miamiju na Floridi. U njoj raspolažete s 400 kvadratnih metara životnog prostora, odnosno s četiri spavaće sobe, četiri kupatila, dnevnom sobom, kuhinjom, kao i pomičnom terasom za sunčanje i uživanje na otvorenom.

Prodaje se po cijeni od oko 5,5 miliona dolara, a u posljednje vrijeme promoviše se kao idealan smještaj za samoizolaciju jer nudi sve pogodnosti za socijalno distanciranje od ostatka svijeta uslijed pandemije koronavirusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,