Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet namirnica koje bi trebali izbaciti iz vaše ostave, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Imati dovoljno prostora za pohranjivanje prehrambenih artikala u vašem domu može biti nevjerovatno zgodno, piše Best Life 

No dok mnogi ljudi znaju da je proizvodima i drugim pokvarljivim namirnicama mjesto u frižideru, saznanje o tome koliko je dugo predugo za držanje vaše suhe robe može biti kompliciranije. Srećom, slijedeći nekoliko jednostavnih pravila održavanja možete osigurati da sve bude svježe i dobro za jelo, prenosi Tuzlanski.ba

Stari začini 

Nagomilavanje ormarića sa začinima može se odvijati lahano tokom vremena, ali prema Kari Myers, previše je uobičajeno da ljudi drže svoje začine daleko dulje od njihovog roka trajanja.

“Čak i kada se čuvaju na hladnom i suhom mjestu, mogu početi gubiti okus nakon otprilike godinu dana”, kaže Myers.

  • Mutno ulje

    Ulje je istinski nezaobilazno u kuhinji, potrebno za sve, od prženja do preljeva i pečenja. Međutim, trebali biste se pobrinuti da ne koristite proizvod kojem je istekao rok trajanja ako vam je boca predugo stajala.

    “Ulja poput maslinovog i biljnog ulja postaju mutna i viskozna s godinama”, kaže Lindsey Chastain. “Nakon šest do 12 mjeseci, njihovi okusi gube se. Zato biste ulja za kuhanje trebali zamijeniti barem jednom godišnje za optimalnu hranjivost i okus.”

    Kafa

    Za mnoge ljude dan zapravo ne počinje sve dok ne popiju svježu kafu.

    “Baš kao i ono prašnjavo konzervirano povrće, kafa također ima rok trajanja u smislu okusa”, kaže Shaif Ahmed. “Naravno, kafi ne ‘ističe’ rok trajanja kao kvarljivoj hrani, ali ona gubi svoju svježinu i živahne okuse kako vrijeme prolazi.”

    Ustajale žitarice

    Žitarice mogu biti brz i jednostavan doručak za one koji moraju u žurbi izaći van. Nažalost, te se kutije mogu pokvariti još brže nego drugi proizvodi u vašoj ostavi.

    “Suhe žitarice mogu ustajati za dva do tri mjeseca”, kaže Chastain. “Izgubit će hrskavost i poprimit će neugodan okus.”

  • Staro brašno

    Bez obzira šta pečete, brašno je među najvažnijim kuhinjskim namirnicama uz maslac, jaja, sol i šećer. Međutim, baš kao i mnoga peciva koja proizvodi, neće zauvijek ostati dobra.

    “Pšenično brašno ostaje svježe samo tri do šest mjeseci. Nakon toga gubi okus i sposobnost proizvodnje laganih, pahuljastih peciva”, upozorava Chastain.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,