Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet dokazanih prednosti upisa djece u obdanište

Preuzmite sliku

Vrtić je ponekad jedina opcija za roditelje koji rade. Mnogi od njih osjećaju krivicu zbog toga što dijete moraju ostaviti u kolektivu šest do osam sati dnevno, no dokazano je da vrtić ima mnoge prednosti za djecu. Zbog toga, tvrde stručnjaci, dječji vrtić je prihvatljiv i pozitivan odabir.

1. Vrtić priprema djecu za školu

Dijete će kad tad morati napustiti roditeljsko gnijezdo. Ako ide u vrtić, odvajanje zbog polaska u školu bit će puno jednostavnije.

Osim toga, djeca koja pohađaju vrtić bilježe bolje rezultate u školi. Istraživanje provedeno 2016. pokazalo je da djeca stara 5 godina koja su uključena u vrtiće imaju bolje čitalačke i matematičke sposobnosti u odnosu na onu koja su vrijeme provela kod kuće.

2. Vrtić djecu čini boljom u komunikaciji

Vrtić je odlična prilika za socijalizaciju djece u ranoj dobi i pomaže im u usvajanju komunikacijskih vještina. Istraživanje iz 2013. kaže da djeca u vrtićima imaju sposobnost prilagoditi neverbalnu komunikaciju ovisno dobi djeteta s kojim se igraju.

3. Djeca koja pohađaju vrtić će vjerovatnije imati fakultetske diplome

Istraživanje Instituta za dječji razvoj Univerziteta u Sjevernoj Karolini otkrilo je da su odrasli koji su kao djeca bili uključeni u programe dječjih vrtića imali četiri puta veću šansu za završetak fakultetskog obrazovanja te su vjerovatnije zaposleni u kontinuitetu.

4. Vrtić pomaže u jačanju imuniteta

Iako su vrtićka djeca često bolesna, to će se pokazati dobrim kasnije. Istraživanje objavljeno u Arhivu pedijatrijske i adolescentske medicine pokazalo je da su djeca uključena u kolektive prije navršene 3 i pol godine češće sklona respiratornim infekcijama i bolestima uha, ali je manje vjerovatno da će se s takvim bolestima susretati u školi.

5. Djeca u vrtiću će lakše prihvatiti zdravu hranu

Djeca u vrtićima spremnija su kušati nutritivno bogatu hranu jer u kolektivu jedu svi skupa, kaže istraživanje časopisa Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Spremnost na prihvatanje takve hrane dok su djeca mala se isplati kasnije kada je roditelji spremaju kod kuće. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,