Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Partnerove reakcije koje će obradovati novopečene mame

Preuzmite sliku

Ravnopravno roditeljstvo i zajedničko sudjelovanje u brizi oko novorođenog djeteta, najbolji je način za uspostavljanje kvalitetnih odnosa

Roditeljstvo je jedan od najtežih životnih zadataka, ali i najljepši. Stoga, da bi prvi mjeseci majke i bebe protekli sa što manje stresa i što više uživanja i ljubavi, potrebna je podrška okoline. Pogotovo partnera.

Ravnopravno roditeljstvo i zajedničko sudjelovanje u brizi oko novorođenog djeteta, najbolji je način za uspostavljanje kvalitetnih odnosa. Ponekad partneri ne znaju kako se postaviti i olakšati novopečenim majakam u njihovoj novoj ulozi, prenosi Novi list.

Donosimo nekoliko sitnica koje znače mnogo i koje će zasigurno učiniti sretnom baš svaku mamu.

Priprema obroka

Kad ste potpuno zaokupljeni hranjenjem djeteta, smišljanje kako nahraniti dijete može biti naporno. Zato je važno osigurati sve namirnice koje mlada mama obožava i ponuditi joj preuzimanje pripreme obroka i čišćenje kuhinje.

Nadalje, dojenje može biti drenažno, pa je dobro pobrinuti se da uvijek ima bocu vode pri ruci. Ukoliko još u nju nasjeckate komade voća, bit će to zdrav i ukusan napitak. Iscrpljena nova majka lako može zaboraviti na hidrataciju pa je lijepo učiniti to za nju.

Proaktivnost

Mnogi se novi tate osjećaju izgubljeno kada je u pitanju njega novorođenčadi i zato se “ukoče” i čekaju upute. Istina je da većina mama cijeni kada njihov partner pokuša nešto poduzeti.

Čak i ako možda niste vješti u mijenjanju pelena, činjenica da dajete sve od sebe čini stvarnu razliku, piše Daily Mom.

Podrška

Mnoge nove mame često se bore s naletima nesigurnosti. Tu je briga o pravilnom dojenju, poklanjanje pažnje i ljubavi, njega kože… Lijepe riječi i konstruktivan razgovor su podrška partnera koja djeluje umirujuće. Pronađite načine kako joj dati do znanja da mislite da radi sjajan posao. Podsjetite da je volite bez obzira na sve.

Vrijeme samo za mamu

Dok je svakodnevna briga o bebi divna stvar, ponekad novopečene mame također čeznu za malo vremena u kojemu će se posvetiti samo sebi.

Uzimanje djeteta i sugerisanje da joj treba pola sata da se opusti u kadi ili čak da je nagovorite da napusti kuću i ode na pedikuru ili manikuru, učinit će čuda za njen raspoloženje. Iniciranje toga pokazat će da je, prije svega, cijenite.

Razgovor

Izdvojite neko vrijeme kako biste razgovarali s njom. Osluškujte njezine potrebe i ne žurite s time da odmah pronađete rješenje kako to „popraviti“. Razgovarajte o njenim problemima i raspravljajte o mogućnostima kao tim.

Možda vam zvuči glupo, ali nove mame imaju tendenciju da budu silno zabrinute. Slušanje i razumijevanje učinit će čuda i za nju samu i za vašu porodicu.

Podijelite ove savjete s partnerom i naglasite koliko je važno razgovarati i posvetiti se jedno drugome. Ako se linija komunikacije otvori i izraze se vaše potrebe, pomoći ćete održati vašu vezu snažnom jer se povezujete na nove načine provođenja vremena jedno s drugim i s novopridošlom bebom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,