Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

“Pametna” haljina otkriva koliko često su žene suočene sa neželjenim dodirima u javnosti (VIDEO)

Preuzmite sliku

Mnoge žene su se suočile sa nepristojnim dodirima u javnosti.

Ali, do sada nije bilo načina da se dokaže koliko se to često zapravo događa. Zahvaljujući “pametnoj” haljini nastaloj u sklopu kampanje „Dress for Respect“ možemo vidjeti surovu stvarnost, prenosi Ženski Magazin.

Kampanju je pokrenula brazilska reklamna agencija Ogilvy kao deo #MeToo pokreta. Ovaj pokret, koji je uključivao mnoge ljude širom svijeta, pomogao je ženama da povrate svoje glasove i pruži im sigurnu platformu da govore protiv nepoštovanja i uznemiravanja sa kojim se suočavaju. Pametna haljina je opremljena senzorima koji se aktiviraju kada se korisnik dodirne.

Tri žene po imenu Julijana, Tatjana i Lusijana obukle su haljine dok su bile u večernjem izlasku. Cilj je bio da se utvrdi koliko puta će ih stranci dodirnuti bez njihove dozvole. Na kraju eksperimenta, podaci su pokazali da su volonterke dodirnute nevjerovatnih 157 puta. Uz svaki novi registrovani dodir, uznemirenost je postala sve vidljivija. Zatim je nekoliko muškaraca bilo zamoljeno da gledaju fotografije žena dok ih dodiruju bez njihove dozvole. Jedan od njih je uzviknuo: “Tako je čudno. Vidi, pokušava da je poljubi! Bože!”

Prema statističkim podacima agencije, 86% žena u Brazilu iskusilo je seksualno uznemiravanje u noćnim klubovima. Najčešće je to kroz zvižduke i pozive (77%), zatim opsesivno gledanje (74%), seksualne komentare (57%) i psovanje (39%). Iako uznemiravanje žena neće nestati preko noći, ova kampanja naglašava ozbiljnost problema. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,