Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su znakovi koji pokazuju želi li ozbiljnu vezu

Preuzmite sliku

Za ozbiljnu vezu su spremni ljudi koji pokazuju ranjivost, govore o lošim iskustvima, te su svjesni svojih grešaka u prošloj vezi. Ako za sve krive svoje bivše, nisu emocionalno zreli.

Dobru i čvrstu vezu možete stvoriti samo s emocionalno ‘zdravim’ partnerom, tvrde M’Lissa Trent i Hanalei Vierra, autori knjige “Making Relationships Work: Couples Advice Columns“.

Ozbiljnije teme

“Pod ‘zdravim’ misli se na partnera koji je u tom trenutku spreman na emocionalno vezanje. Negdje oko trećeg izlaska moći ćete primijetiti upućuje li vam druga strana crvene kartone kojima vam želi reći da nije emocionalno dostupna. Tada ćete se početi bolje upoznavati i pričati o ozbiljnijim temama, a najviše možete saznati po onome što govori o prošlim vezama.

Emocionalno (ne)zreo

Ako za sve probleme u prošloj vezi krivi bivšeg momka ili curu znači da nije emocionalno zreo za ozbiljnu vezu. I vrlo vjerojatno svoje greške neće vidjeti ni u vašoj vezi. Također, obratite pažnju priča li vam o bolnim iskustvima iz svoje prošlosti. Ako je tako, vaš potencijalni partner pokazuje vam da je emocionalno dostupan i spreman biti otvoren s vama – kažu autori i nastavljaju:

“Nemojte osuđivati, slušajte, suosjećajte i pokušajte razumjeti njihove osjećaje. To će vam pomoći da se što bolje upoznate i lakše riješite probleme koji se pojave u vašoj vezi. Povjerenje, lojalnost i poštovanje su put koji vodi do najdublje intimnosti. Neka fizički i psihički aspekti vašeg odnosa ostanu privatna i ekskluzivna stvar koju samo vas dvoje znate da biste lakše izgradili intimnost”.

Nježnost i romantičnost je ključ

Naravno, u vezi je osim psihičke intimnosti važna i fizička stoga budite nježni i romantični jedno prema drugome. Vi ste ipak ljubavnici, a ne samo prijatelji pa se tako i ponašajte. U vezi morate podupirati jedno drugo u svojim zajedničkim i samostalnim ciljevima jer je smisao veze da kao tim prolazite kroz životne izazove. Naravno, u vezi nemojte zaboraviti ko ste vi, s partnerom dijelite svoje misli, osjećaje, potrebe i očekivanja te pri tome budite iskreni – savjetuju autori. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje