Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su suptilni znakovi koji pokazuju da pijete previše vina

Preuzmite sliku

Mnogi vole ponekad nakon napornog dana popiti čašu vina da se opuste, no redovno konzumiranje alkohola može negativno uticati na vaše tijelo. Osim toga, redovno ispijanje alkoholnih pića povezano je i s nekim ozbiljnim zdravstvenim problemima, a nekoliko je suptilnih znakova koji pokazuju da pijete previše vina.

Česte promjene raspoloženja i anksioznost

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da imate česte promjene raspoloženja, razloga za to može biti i vino. Redovno ispijanje alkohola može uticati na hemikalije u vašem mozgu zbog čega možete biti dobro raspoloženi.

Alkohol utječe na mali mozak, osjetljivo područje mozga koje kontrolira funkcije poput pamćenja i osjećaja. Prema istraživanju koje je proveo Alcohol.org, utvrđeno je da pijenje alkohola može izazvati tjeskobu i promjene raspoloženja tokom i nakon konzumiranja alkoholnih pića, prenosi N1.

Dehidracija

Budući da je alkohol diuretik, možete dehidrirati nakon ispijanja alkoholnih pića, osobito ako navečer popijete nekoliko čaša vina. Diuretik uzrokuje da češće odlazite u wc i mokrite, a s obzirom na to da izbacujete tekućinu iz tijela, možete dehidrirati. Prema tome, ako i odlučite popiti koju čašu alkoholog pića, nemojte pretjerivati i povremeno popijte vode.

Muče vas glavobolje

Diuretici uzrokuju izbacivanje tekućine i iz mozga što može u konačnici rezultirati glavoboljama. Alkohol također sadrži etanol koji se pretvara u kemikaliju koja može pokrenuti migrenu. Prema nekim studijama, crno vino je posebno povezano s uzrokom ovog problema.

Poteškoće sa spavanjem

Potrebno je oko četiri do pet sati da alkohol napusti vaš sustav, pa dok napušta vaš sustav, alkohol može uticati i na vaš san. Ako želite popiti čašu vina, popijte je predvečer ili ranije kako bi ga vaše tijelo moglo izbaciti iz sistema prije nego odete na spavanje.

Žudite za slatkim

Alkoholna pića imaju visok udio ugljikohidrata i šećera, piše Eat this. Kada konzumirate šećer, vaše tijelo počinje žudjeti za njim zbog neravnoteže šećera u krvi i može se početi razvijati ovisnost o šećeru.

Čak i hrana s visokim udjelom ugljikohidrata može izazvati žudnju za šećerom zbog načina na koji se razgrađuju u našem tijelu. Opštepoznata je činjenica da previše šećera može naštetiti tijelu. Prema tome, manji unos vina i drugih alkoholnih pića smanjit će i želju za šećerom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,