Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su pravila otvorene veze: Jasne ganice, bez tajni

Preuzmite sliku

Ako vas interesuje otvorena veza – pravila se moraju poštovati da niko, na kraju, ne bude povrijeđen!

Kada pomenemo pojam “otvorena veza” (neki sinonimi su poliamorija, anahrija, svingerski sastav) mnogi će reći da je u pitanju više zadovoljavanje “seksualnih apetita” nego “koncept” ljubavi i emocija. Također, uobičajena je zabluda da su ovakve veze zapravi afere. Razlika postoji, jer afera podrazumijeva “tajnost” dok su parovi u otvorenim vezama poprilično transparentni u pogledu tih veza.

Ipak, da bi sve funkcionisalo besprijekorno – neka pravila moraju da postoje i moraju se poštovati! Jedini cilj uspostavljanja tih pravila, ako se već dogovorite s voljenom osobom da je vaša veza – otvorena veza, jeste da obje strane budu zadovoljne. Time ćete izbjeći nesporazume, ljubomoru, bijes! Evo koja pravila se moraju poštovati…

Jasne granice

Postavljanje seksualnih granica su na prvom mjestu spiska “pravila” za otvorenu vezu. Dakle, morate odrediti šta je dozvoljeno, a šta nije. Budite precizni u tome sa koliko osoba vaš partner ili partnerica može da bude istovremno, kao i da li je oralni seks, na primjer,

Bez tajni

Nema skrivanja o tome šta ste iskusili sa drugim osobama – to je drugi najvažniji detalj svake otvorene veze. Parole “ne pitam, ne pitaj” ili “samo bez detalja” nije baš najbolje, jer je o ovim stvarima najbolje razgovarati kako bi se izbjeglo držanje stvari u tajnosti što može da rezultuje povređivanjem voljene osobe.

Precizno o drugim partnerima/partnericama

Otvorena veza ne znači da su u nju “pozvani svi”. Naprotiv, s vašim “stalnim” partnerom /partnericom morate da postignete dogovor o tome ko su osobe koje mogu da budu dio vaše otvorene veze; da li su to bivše ljubavi, bliski prijatelji, porodični prijatelji, kolege/kolegice. Na toj listi ne smiju da budu osobe zbog kojih ćete se osjećati nesigurno ili da je vaša intimnost ugrožena.

Odgovarajuća osoba

Na ovakvo nešto može da pristane samo osoba koja dijeli vaše razmišljanje o otvorenoj vezi i ko neće biti ljubomoran/ljubomorna na vašeg dečka/djevojku; partnera/partnericu. Budite jasni u vezi s tom da je želite kraj sebe, ali da ona nije jedina osoba s kojom ste intimni. Tako ćete izbjeći i najmanju mogućnost da nekoga nesvjesno povrijedite.

Podjela vremena

Prioritet treba da bude vaša voljena osoba i vrijeme koje provodite s njim/njom (viđanje, seks, zajedničke aktivnosti), a sa drugom osobom (ili osobama) upotpunjujete vrijeme koje imate još na raspolaganju. To ipak ne znači da bi trebalo da budete sebični i zanemarite druge osobe zbog “primarnog/e” partnera/partnerice, već da mudro raspodijelite vrijeme. (ljepotaizdravlje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,