Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su najgore stvari koje djedovi i nene mogu reći unucima

Preuzmite sliku

Bake i djedovi oduvijek imaju reputaciju onih kojima je zadatak razmaziti unučad i hvaliti ih na sva zvona. No, šta ako neke riječi, čak i one izrečene u dobroj namjeri, ispadnu sasvim pogrešne?

Riječi trebate pomno birati, a stručnjaci iz različitih područja, profesionalni treneri, savjetnici i terapeuti, slažu se oko toga šta nikada ne biste smjeli reći svojim unucima. Nikada ih ne upoređujte s ostalim članovima porodice – bilo da su to njihovi roditelji ili njihova braća ili sestre ili rođaci.

Ponekad takve usporedbe ne radite svjesno ni namjerno, ali djeci mogu zvučati upravo tako, prenosi index.hr.

“Kad kažete, ‘Susie je pametna, a Emily je lijepa‘, mislite da ste dali kompliment. Ali sve što je Susie čula je da je nije lijepa i sve što je Emily čula je da nije pametna”, objašnjava Felicia Broccolo, certificirana životna trenerica.

Slična šteta može nastati upoređivanjem djece s njihovim roditeljima, čak i kad to mislite kao kompliment.

“Mogli bismo reći: U ovome si čak i bolji od svog oca ili tvoja majka nije baš bila dobra kuharica, ali ti jesi”, objašnjava psihoterapeut i savjetnik za veze Dan Auerbach: “Ovo su primjeri kada su baka i djed na svoje unuke prebacili nedefinisane osjećaje u vezi sa svojim djetetom, koje je sada roditelj. To može biti vrlo zbunjujuće za unuka koji pokušava uspostaviti vlastiti identitet i odjednom je uvučen u neke konflikte između bake ili djeda i roditelja”.

Osim toga, postoji još nekoliko rečenica koje ne biste trebali upotrebljavati u komunikaciji s unucima:

1. Da si moje dijete…

Ako mislite da biste svojim unucima bili bolji roditelj od onih koje imaju, zadržite to za sebe. I ne samo zato što bi to moglo naštetiti roditelju, već bi moglo uticati i na djecu.

“Bake i djedovi mogu ponekad pomisliti da znaju više ili bolje od svoje djece kada je roditeljstvo u pitanju”, kaže Danielle Friedman, licencirana savjetnica za mentalno zdravlje u Free Space Counselingu.

2. Jesi li siguran da želiš to jesti?

Komentari djedova i baka o prehrambenim navikama ili obliku tijela njihovih unuka mogu uticati na djecu tokom cijelog života.

“Imala sam više klijenata koji su priznali da su zbog kritičnih komentara baka i djedova započeli s hroničnim dijetama i razvili nedostatak samopouzdanja”, objašnjava terapeutkinja Erin Grumley: “Može se pretpostaviti da su ti djedovi i bake imali najbolju namjeru, ali kritički komentari o tijelu u mladosti mogu imati dugoročne učinke.”

Prema Grumley, “to je još gore ako postoje finansijske nagrade za mršavljenje ili posramljivanje zbog izbora hrane, poput: ‘Želiš li to stvarno jesti, dušo?”

3. Nemoj to govoriti mami i tati

Poticanje čuvanja tajni djecu uči pogrešne lekcije o poštenju i otvorenoj komunikaciji s voljenima i osobama od povjerenja.

“Bolja alternativa je reći nešto poput: ‘Pitajmo mamu ili tatu prije nego što to učinimo'”, kaže Jessica Sweeney, savjetnica za mentalno zdravlje i osnivačica Sunglow Counselinga.

I da, to vrijedi i za naizgled bezazlene primjere poput konzumacije slatkiša prije ručka jer time šaljete poruku da je zamagljivanje istine prihvatljivo.

4. Smiri se

Baš kao i slične izreke poput “ne dramatiziraj” ili “nema razloga da se tako ponašaš”. Osjećaji su i kod djece stvarni, a bake i djedovi bi trebali poticati djecu da ih izražavaju, piše Best Life. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,