Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo su najčešće greške koje svi pravimo prilikom umivanja

Umivanje lica je dio dnevnog rituala svih nas. Međutim, ako vaša koža postaje suha ili se pojavi iritacija, velika je vjerovatnoća da pravite neke od najčešćih grešaka.

Ako vaša koža lica izgleda suha i bez sjaja, ubrzo ćete izgledati i starije. Da bi oporavili svoju kožu, izbjegavajte ove greške.

Ne perete ruke prije pranja lica

Često se dogodi da ne operete ruke prije nego što se počnete umivati. Vrlo je važno da detaljno operete ruke, jer se na njima nakupi mnogo bakterija tokom dana.

Perete lice ledenom ili jako toplom vodom

Pogodili ste! Lice se pere mlakom vodom. Hladna voda neće suziti pore, a topla neće omekšati kožu. Ove greške će dovesti do slabljenja krvnih sudova i dehidracije.

Najgore od svega je to što se konstantna suhoća može pretvoriti u intenzivno oslobađanje sebuma kako bi se nadoknadio nedostatak vlage, što po pravilu, dovodi do akni. Dermatolozi preporučuju pranje mlakom vodom, jer otvara pore i omogućava agensu za čišćenje da bolje radi svoj posao. Tonik će pomoći pri zatvaranju pora i pripremi kože za nanošenje emulzija i krema, prenosi zenskinagazin.rs

 • Pogrešan izbor sredstva za čišćenje

  Na tržištu trenutno postoji mnogo sredstava za čišćenje lica, i vrlo je lako izgubiti se među njima. Vrlo je važno da sredstva birate prema svom tipu kože. Da bi se normalna koža očistila, koristite pjene ili gelove s dodatkom organskih ulja. Za suhu kožu izaberite mlijeko ili hidrantni gel. U slučaju da je vaša koža sklona iritaciji, koristite micelarne vode. Dok za masnu kožu možete koristiti gelove sa salicilnom kiselinom.

  Čvrsto trljajte kožu rukama

  Kožu trebate čistiti na sljedeći način: Nanesite sredstvo za čišćenje, zatim laganim kružnim pokretima umasirajte sredstvo i isperite mlakom vodom.

  Za pranje koristite klasičnu spužvicu

  Vrlo je važno da prestanete koristiti klasičnu spužvicu, jer ona šteti vašem licu. Najbolje je da koristite specijalne četke za čišćenje lica od sigurnih materija. Uz redovnu upotrebu možete riješiti probleme kao što su prisutnost akni, tamna boja kože ili prijevremena pojava bora. Jedna strana četke služi za čišćenje kože, dok je druga idealna za masažu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje