Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je pet najsigurnijih gradova na svijetu

Preuzmite sliku

Sigurna mjesta za život tražena su među ljudima koji razmišljaju o preseljenju, a ako poslušate stručnjake koji čine mrežu Economist Intelligence Unit, evo kojih je pet gradova u svijetu najsigurnije.

 • osaka
 • Osaka

  Osaka je oličenje opšteg unutarnjeg mira koji se može osjetiti u cijelom Japanu.S obzirom na to da je grad poslovno fokusiran, stanice metroa pune su ne samo danju, nego i u kasnim noćnim satima. Međutim, ono što ga razlikuje od ostalih poslovnih gradova, jesu mještani koji vole komunicirati, kaže Lee. “Osaka je grad trgovaca i oni vole pričati”.

  Ukoliko volite druženje sa susjedima, osjetit ćete pravi duh Osake, ispunjen ljubavlju, toplinom i prijateljstvom, kaže Joshi Jamamoto koja se u Osaku preselila prije 25 godina iz Kyota.

  Amsterdam

  Poznat po dinamičnom noćnom životu i mirisu marihuane. Amsterdam ima narod otvorenog duha, koji izlazi u susret turistima. Policije ima puno, ali je ljubazna i čini da se osjećate sigurno i ugodno.

  “Opuštenost kojom stanovnici pristupaju svakodnevim stvarima, čini da se i vi osjećate opušteno”, kaže Tony koji se preselio iz New Yorka. “Osjećam se nevjerovatno sigurno “, rekao je Tony dodajući da su građani opušteniji.

  Sydney

  Najveći grad Australije je nedavno usvojio plan da 15 milijuna dolara godišnje bude uloženo u poboljšanje pješačkih staza, kako bi se potaknulo hodanje.

  “Ulice su uvijek ispunjene urbanim tipovima koji sjede u kafićima s prijateljima, šetaju psa ili jednostavno istražuju grad”, kaže Victoria Moxy, porijeklom iz Buenos Airesa, a koja je osnivač Urban Walkabout, vodiča za posjetitelje. “Sidney je grad u kom ćete, ukoliko više hodate ulicama, imati i snažniji osjećaj da ste dio zajednice”.

  Sidney je grad kulture, a na to ukazuje i jedan od njegovih simbola – zgrada opere.

  Singapur

 • singapur
 • Dosljedno provođenje zakona je ovom azijskom gradu-državi donijelo etiketu “veoma siguran”. Singapur pored dobro plaćenih policajaca, ima i vrlo poštene građane.
  “Pošto znaju da postoji visoka šansa da budu uhvaćeni, možete slobodno ostaviti stvari na stolu, dok plaćate račun na šanku kafića”, navodi Rinita Ravi, koja se doselila iz Bangalura.

  “Policija je ovdje dobro plaćena, što im omogućava da više vode računa o dobrobiti svojih građana”, dodaje.

  Stanovnici Singapura su prilično netolerantni kada je u pitanju rasizam, čak i šala na račun vjerskih razlika. To, i prilično stabilan politički milje, doprinose harmoničnim vibracijama grada.

  Stockholm

  Štokholmsko prirodno svjetlo u dugim ljetnjim danima, ali i dobro osvijetljen grad u onim “tamnijim” dijelovima godine, pruža osjećaj sigurnosti na javnim mjestima u ovom gradu.

  Stockholm je sjajan je za djecu, ocjenjuje Cathy koja se ovdje doselila iz Velike Britanije i piše blog “An English Mamma in Stockholm”. “Postoje igrališta u parkovima daleko od prometa i mnogo zelenih površina u samom centru grada”, kaže ona.

  Iako se može učiniti dosadnim, jer nije dinamičan kao London, sporiji tempo Stockholma ponekad se čini kao blagoslov, kaže Cathy. (metro-portal.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje