Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovih 6 namirnica izbjegavajte stavljati u blender, produžit ćete mu vijek trajanja

Preuzmite sliku

Da li ste imali blender koji je izdržao samo nekoliko godina? Ako se nađete u situaciji da mijenjate blendere više nego što biste željeli, to je možda zato što uređaj koristite sa određenom hranom koja oštećuje oštricu i mehanizam blendera.

Većina ljudi pretpostavlja da u blender možete staviti bilo što, ali postoje drugi uređaji koji su prikladniji za određenu hranu od njega. Kako biste osigurali da vaš blender izdrži test vremena, izbjegavajte da ga koristite s ovim stvarima.

1. Vrele tečnosti ili hrana

Da li ste ikada vidjeli recept za supu u kojem piše da sve namirnice stavite u blender kako biste dobili odgovarajuću konzistenciju jela? Stavljanje vrlo vrućih sastojaka u blender ne samo da vam može opeći ruke, već može uništiti i vaš aparat, piše Real Simple.

Ručni blender je bolji za ovu svrhu, ali ako ga nemate, jednostavno stavite vruće sastojke u posudu dok se ne ohlade i tek onda ih prespite u blender.

  • 2. Zrna kafe

    Evo o čemu se radi: tehnički biste mogli koristiti blender kao mlin za kafu, ali to nije mudar izbor, jer bi to vrlo brzo otupilo oštrice uređaja.

    3. Led

    Slično kao i kod zrna kafe, led ne smije da se stavlja u blender, jer bi mogao oštetiti aparat i otupiti oštrice. Treba reći i da se led neće pravilno zdrobiti. Šta je s dodavanjem leda u smutije i kašice? To je izuzetak od ovog pravila, jer će ostali sastojci pomoći u razbijanju leda, samo pazite da ne preopteretite blender.

    4. Suho voće

    Kad se radi o stavljanju voća u blender, uvijek je najbolje svježe ili smrznuto. Kožasta, žilava tekstura sušenog voća u kombinaciji s ljepljivom unutrašnjosti recept je za katastrofu.

  • 5. Krompir

    Ovo vas može iznenaditi, ali ne biste trebali stavljati krompir u blender ni pod razno. U roku od nekoliko minuta od miješanja pečenog krompira, skrob i tečnost stvoriće teksturu poput gume.

    6. Bademi (i drugi orašasti plodovi)

    Cijeli orašasti plodovi mogu nepopravljivo oštetiti vaš blender. Kada pravite biljna mlijeka od nule, ključno je umočiti orašaste plodove u vodu kako bi omekšali prije mešanja. Ako vam trebaju sitno mljeveni orašasti plodovi poput badema ili indijskog oraha za salate ili deserte, najbolje je da ih grubo isjeckate nožem.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,