Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Osam ranih znakova u vezi koji mogu predvidjeti sretan i dugotrajan brak

Preuzmite sliku

Početak veze je uvijek nekako bajkovit. Partnera gledate kroz ružičaste naočale i sve se čini savršenim. Međutim, kako vrijeme prolazi, taj osjećaj počinje nestajati i do izražaja dolaze nesavršenosti.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, broj ljudi koji se odlučuju na brak u stalnom je opadanju. Primjerice, 1950. godine u toj je zemlji zabilježeno oko 408.000 brakova dok je u 2000. ta brojka pala na oko 306.000.

Također, stopa razvoda je u stalnom porastu. U Velikoj Britaniji se 48 posto roditelja rastane prije nego prođe 16 godina od rođenja prvog djeteta.

Postoje neke naznake na početku veze koje mogu predvidjeti sretan i dugotrajan brak pa obratite pažnju.

1. Vjerujete jedno drugome

Povjerenje je jedan od najvažnijih aspekata sretne veze. Nemate li povjerenja u partnera na početku veze, lako je moguće da vam brak neće dugo trajati. Partneri moraju međusobno vjerovati jedno drugome i biti si oslonac žele li imati ispunjen odnos.

Promotrite partnera i dobro razmislite da li mu vjerujete, koliko i možete li računati da će vam biti oslonac u težim vremenima. Ukoliko ste sigurni da je to tako, na dobrom ste putu, prenosi 24sata.hr.

 • 2. Podižete jedno drugo

  Poštovanje i briga, također, su važni aspekti veze. Ukoliko znate kako jedno drugome popraviti raspoloženje, poštujete se, dajete si prostora za autentičnost i imate tendenciju rasta kao zdrave osobe u toj vezi, tad biste mogli uživati u dugom braku.

  Ako se osjećate loše, a partner vas još dodatno ‘pokopava’ umjesto da vas podiže, tada on vjerovatno nije dobra osoba za dugu i ozbiljnu vezu. Sretni parovi su ujedno i pravi prijatelji i ljubavnici.

  3. Dijelite iste finansijske poglede

  Problemi vezani uz novac su vrlo česti uzroci razvoda brakova pa je jako važno da u tom pogledu imate slična razmišljanja i želje. Razmislite o tome koliko ste finansijski kompatibilni, ne u smislu ko sad ima više ili manje novca, već kakve stavove imate prema novcu, poštujete li ga i štedite ili ste oboje rastrošni.

  Također, obratite pažnju kakav vam je odnos u finansijski kriznim situacijama – pronalazite li zajedno rješenje ili se svađate.

  4. Pokazujete zahvalnost

  Zahvalnost igra veliku ulogu u bračnoj sreći. Važno je međusobno si iskazivati zahvalnost i poštovanje, to je provjeren recept za dug i sretan brak.

  Važno je imati na umu da male svakodnevne stvari život čine sretnim. Znači, ne morate čekati neku posebnu priliku da biste partneru rekli da ga volite, zagrlili ga i nešto mu poklonili. Također, ne zaboravite reći ‘hvala’ kad je prilika za to, kao što biste u sličnoj situaciji rekli nekome koga puno manje poznajete.

  5. Provodite kvalitetno vrijeme zajedno

  I ovo je važan preduslov za dobar brak. U ova užurbana vremena parovima ne ostaje puno vremena za slobodne aktivnosti, ali bitno je da to malo vremena koliko imate na raspolaganju provodite kvalitetno.

  Brojna istraživanja pokazuju da kvalitetno provođenje vremena s partnerom vodi do sreće i bolje povezanosti u braku. Parovi koji imaju naviku često biti zajedno i raditi ono šta ih veseli i ispunjava, obično su sretniji u vezi.

 • 6. Prihvatate jedno drugo

  Početak veze je uvijek nekako bajkovit. Partnera gledate kroz ružičaste naočale i sve se čini savršenim. Međutim, kako vrijeme prolazi, taj osjećaj počinje nestajati i do izražaja dolaze nesavršenosti kod obje strane.

  Parovi koji su u stanju prihvatiti jedno drugo bez obzira na njihove slabosti ili nesavršenosti imaju daleko veće šanse za dug i sretan brak.

  7. Poštujete se uvijek

  Poštovanje je, kao što smo spomenuli, izuzetno važan dio dobre veze. Bez obzira koliko ste ljuti i povrijeđeni, ne smijete zaboraviti na poštovanje. Sve se da riješiti razgovorom, razumijevanjem i spremnosti na kompromise.

  Također, ne mora vam se sviđati sve što se sviđa vašem partneru, ali važno je poštovati i prihvatiti partnerov izbor. Jer, na kraju krajeva, ni njemu se vjerovatno ne sviđa sve što vi volite.

  8. U stanju ste napraviti kompromis

  Ne kaže se bez veze da će brak u kojem su oba partnera sposobna ponekad ‘zauzdati’ svoj ponos i priznati da su pogriješili – trajati duže.

  Parovi koji su u stanju postići kompromis, prihvatiti pogreške druge strane i oprostiti, uglavnom sretniji zajedno. Ako jedan partner pogriješi i to prizna, drugi treba pokazati poštovanje, prihvatiti ispriku i nastaviti sa životom. Naravno, to sve opet ovisi o kakvim greškama se radi i koliko je neko spreman oprostiti.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,