Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oduševio eksperimentom: Spasite svoje biljke uz pomoć vlastite kose

Preuzmite sliku

Armen Adamjan (31), iz Danske, je eksperimentisao s dvije biljke. Jednu je ‘nahranio’ vlastitom kosom i otkrio da je ona rasla brže od druge. Objasnio je da je to zbog toga što je kosa bogata azotom…

Ako imate biljke koje odumiru i ne znate kako ih spasiti, pokušajte s ovom trikom kojeg je podijelio Armen Adamjan. Koristeći vlastitu kosu, koju je zakopao uz stabljiku biljke, otkrio je kako ona tako brže raste. Rezultate je podijelio na društvenim mrežama.

– Većina mojih ideja događa se spontano, kao i ova. Probudio sam se i počešljao kosu, a kad sam pogledao četku, zapitao sam se postoji li nešto za što se mogu iskoristiti dlake. Iako mi se u početku činilo pomalo ludo, otkrio sam da je kosa bogata azotom. Znao sam da je azot presudan u rastu biljaka jer bez azota biljke postaju žute i ne mogu rasti više – rekao je Armen.

Odlučio je napraviti eksperiment s dvije identične biljke (u istoj fazi rasta) s istim kvalitetnim tlom, prenosi 24sata.hr.

– U jednu sam zakopao klupko svoje kose, uz stabljiku biljke. Tokom sljedećih šest sedmica biljka sa zakopanom kosom rasla je brže i više od one bez nje – otkrio je.

@creative_explainedHuman Hair = Magic 🤩🌱 #garden #gardening #learnontiktok #plants #planttiktok #planttips #magic #tips #lifehack #hacks #plantlover #gardening101 #wow

♬ original sound – Armen Adamjan

Nakon toga je eksperimentirao i s drugim sadnicama i primijetio isti napredak.

– Ljudska kosa sadrži velike količine azota, a najbolje je to što joj treba vremena da se razgradi, što znači da svaki put kad zalijevate biljke, azot se otpusti u tlo. Ako jedna od vaših biljaka iznenada prestane rasti ili donji listovi požute, to bi moglo značiti da joj nedostaje dušika – dodao je.

Video je na Instagramu dobio više od 8000 likeova, a na TikTok-u je pregledan više od 28.000 puta, piše Mirror.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,