Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Očistite prljavi kalup za muffine na jednostavan način – u rerni

Preuzmite sliku

Kalupe za muffine je zaista teško očistiti – pogotovo ako ste u njemu radili mini quiche.

Svakako je ovakav doručak odličan za veliku porodicu, ali čišćenje zapečenih jaja u rubovima kalupa za muffine dovoljno je da neko odluči preskočiti najvažniji obrok u danu. Zato donosimo savjete kako očistiti kalup za muffine uz pomoć rerne. Toplina i vlaga omekšat će zapečenu hranu i olakšati vam posao.

Šta će vam trebati:

Soda bikarbona

Deterdžent za suđe

Spužva

Strugač za tavu

  • Kako očistiti kalup za muffine:

    Zagrijte rernu na 175 stepeni. Pomiješajte 2 kašike sode bikarbone u vrču s vrućom vodom i miješajte dok se soda bikarbona ne otopi. Smjesu ulijte u kalup za muffine te ispunite svaku rupu do otprilike tri četvrtine. Zatim stavite kalup u rernu na oko 20 minuta. Nakon ‘pečenja’ pričekajte dok se kalup za muffine ne ohladi.

    U sudoperu očistite kalup sa spužvom i sapunom za posuđe (prvo testirajte spužvu na dnu posude kako biste bili sigurni da neće ogrebati površinu). Toplina rerne i para trebale bi pomoći u omekšavanju zagorjele hrane, tako da biste sve ostatke trebali lako skinuti. Ako želite uklonili i ostatke zapečene hrane s vrha posude, koristite čvrsti strugač za tavu. U kombinaciji s vrućom sapunicom brzo će ukloniti čak i jako zagorene dijelove. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,