Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Obećanja koje majke najčešće daju, ali i krše…

Preuzmite sliku

Kada postanete roditelj sve se promijeni, često i vaša nekad vrlo čvrsta uvjerenja   

Prije porodice, djeteta i usklađivanja viška poslova s manjkom vremena žene često znaju obećati same sebi stvari koje ne mogu ispuniti. Evo najčešćih…

“Moje dijete se nikada neće tako ponašati!”

Koliko ste samo puta to pomislili svaki put kada ste ugledali dijete kako urla ili se baca po podu nasred trgovačkog centra. Kada postanete roditelj, to se promijeni. Dok gledate dijete kako urla prvo što vam pada na pamet je gledateljima oko vas reći da ste im dadilja ili da će se dijete barem dobro istegnuti od silnog izvijanja.

“Nikada neću dopustiti da mi kuća bude tako neuredna!”

Kod prijatelja ili obitelji ste naišli na opći kaos i nered u domu? Prvo što bi vam prije palo na pamet je sigurno da nikada nećete dopustiti da vaš dom bude takav “svinjac”. No, odjednom, nakon što stignu djeca, shvatit ćete da se nesvjesno pokušavate probiti kroz stan pomno složenim labirintom od igračaka i rublja.

“Nikada ne bi takva izašla iz kuće!”

Kada vidite zapuštenu ženu kako se pokušava izboriti s djecom, sada vam je vjerovatno jasnije zašto kosa nije oprana, zašto nije lijepo sređena i našminkana. Većina majki se prije ili kasnije nađe u takvoj strci i panici da ponekad čak zaborave oprati zube ili kosu, a usklađivanje odjeće tada postaje naučna fantastika.

“Moje dijete neće jesti nezdravu hranu!”

Kada shvatite koliko dijete može biti izbirljivo, vjerovatno će postati manje važno jesu li mrkvice iz ekološkog uzgoja, već ćete pristati dijete nahraniti bilo čime što pristane pojesti.

“Nikada neću dopustiti da me dijete ucjenjuje!”

Pregovaranje je moćan alat koji će vam itekako trebati već kada dijete počne izgovarati prve riječi. Ponekad će pregovori krenuti u smjeru ucjene, a ponekad ćete se uloviti kako pokušavate podmititi vlastito dijete.

“Neću dopustiti da moje dijete cijeli dan provede pred ekranom!”

Isprva je lako odlučiti da dijete smije gledati televiziju pola sata dnevno. I to je u redu. No, kada dođu kišni i hladni dani i odlazak u prirodu baš nije preporučljiv, vjerovatno ćete shvatiti koliko ste bili u krivu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,