Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi dokumentarac: Nevjerovatna priča o čovjeku koji je zaradio milione prodajući PEZ bombonice

Preuzmite sliku

PEZ bombone su obilježile naša djetinjstva – a jednom neobičnom čovjeku su donijele pravo bogatstvo.

Bombonice imaju kolekcionare koji plaćaju veoma visoke cijene za rijetka pakovanja. A Steve Glew se dosjetio da im to obezbijedi.

Novi dokumentarac, „The Pez Outlaw“, prikazuje priču o čovjeku iz malog grada u Michiganu koji je zaradio milione dolara švercujući rijetka PEZ pakovanja iz istočne Evrope u Sjedinjene Države.

„Za 11 godina zaradio sam 4,5 miliona dolara. Sjećam sam se jedne pošiljke PEZ dispenzera u vrijednosti od 500.000 dolara“, rekao je za ABC news.

 • Glew bi nabavljao PEZ pakovanja direktno iz evropske fabrike u kojoj su napravljeni, a zatim ih je prodavao kolekcionarima u Sjedinjenim Državama, prenosi nova.rs.

  Dokumentarac detaljno prikazuje incidente iz njegove švercerske karijere – susrete sa policijom i na kraju sa misterioznom osobom po imenu „Pezident“. U pitanju je zapravo šef distribucije za PEZ korporaciju, koji je na kraju uništio Glewov biznis.

  Jedna od režiserki filma, rekla je za ABC News da je njen tim prvi put čuo za švercera iz novinskih članaka. Onda je pronašla Glewov blog, koji je on vodio posljednjih 20 godina.

  „Naša reakcija je bila da je sve zvučalo malo previše ludo da bi bilo istinito“, rekla je ona.

  Odlučili su da uđu u avion i odlete u Mchigan da upoznaju Glewa i njegovu ženu. Film takođe pokriva više ličnih aspekata Glewovog života: njegove finansijske borbe i mentalno zdravlje.

  Glew, koji je učestvovao u pravljenju filma i glumi samog sebe u dramatičnim rekonstrukcijama, rekao je da je „zaista sretan“ što je pitanje mentalnog zdravlja ušlo u finalnu verziju filma.

  „Ljudi moraju više da pričaju o tome kroz šta prolaze“, rekao je on. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje