Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novčanica od jednog dolara koja krije neprocenjivu priču o bolesti, odanosti i sreći (VIDEO)

Preuzmite sliku

Život Petera Bilella  (86) zauvijek se promijenio prije 50 godina, kada je otišao da posjeti majku u svojoj rodnoj Italiji i upoznao 23-godišnju djevojku po imenu Grace. Četrdeset dana kasnije, tada 35-godišnji Peter i Grace vjenčali su se u Italiji, a u septembru 1964. preselili su se u Connecticut, gdje Bilello i danas živi. Dobili su dvoje djece i četvoro unučadi.

 • par-ljubav-novcanica-potpis
 • “Bila mi je veoma dobra žena, odlična kuharica, divna majka”, kaže Peter za ABC News.

  Godine 2001, Grace je otkriven rak. Operisana je, išla na hemoterapiju i terapiju zračenjem. Peter je bio ubijeđen da će sve biti uredu.

  “Moja supruga i ja se nismo razdvajali. Kada je primala hemoterapiju, sjedio sam pored nje, a kada bi se vratila kući i iscrpljena legla na kauč, obavljao sam poslove po kući”, kaže on.

  Prije nekoliko godina, 2009, Bilello je došao na pomisao da se oboje potpišu na po jednoj novčanici od jednog dolara.

  “Rekao sam joj: ‘Ja ću potpisati jednu sa Peter B, a ti se potpiši na drugoj sa Grace B. Čuvaću obje u novčaniku’”, ispričao je on.

  Tu su i ostale oko godinu dana, a onda je Peter otišao u nabavku i greškom potrošio ta dva dolara.

  “Ne znam gdje sam ih potrošio. Vratio sam se kući i rekao ženi šta se dogodilo: “Nikada ih više neću vidjeti.”

  Novčanice su nestale, ali ljubav Peter i Grace nije izblijedjela. Prošle godine proslavili su 50. godišnjicu braka, a u novembru, 13 godina nakon što joj je bolest otkrivena, Grace je preminula.

 • novcanica-potpis2
 • “Bio sam stalno uz suprugu. Kad god bi nešto zatražila, pobrinuo bih se da joj to ispunim. Kod ljekara, u bolnici, bio sam s njom sve vrijeme. A to joj je mnogo značilo. Bolesnicima je podrška bližnjih veoma važna”, priča Peter Bilello.

  Prije nekoliko sedmica, Bilello je poveo unuku Ashley na ručak u sendvič restoran. Dao joj je novčanicu od deset dolara, a kada je izašla iz restorana, vratila mu je kusur od tri dolara. Na jednoj od novčanica ugledao je potpis svoje supruge: “Grace B.”

  “Rekao sam: ‘Ashley, vidi!’ Rasplakali smo se. Bili smo tako srećni što smo ponovo došli do te novčanice”, kaže Peter Bilello.

  “Rekao sam unuci: ‘Idemo pravo na groblje da ispričamo “noni” da nam se dolar vratio. Pokazao sam dolar supruzi i rekao: “Vidi, Grace, ponovo imam tvoj dolar.”

  Danas Peter čuva dragocjenu novčanicu na sigurnom mjestu. “Niko više nikada neće doći do nje”, kaže on i dodaje da je siguran da je Grace zaslužna što se desilo “čudo”.

  “Našli smo se u pravo vrijeme na pravom mjestu. Tako nešto ne bi moglo tek tako da se dogodi. Mora da je u pitanju čudo.” (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,