Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nikako to ne može sakriti: Njegov glas može vam otkriti sviđate li mu se

Preuzmite sliku

Tim naučnika sa Sveučilišta Albright u Pennsylvaniji iznio je rezultate studije koji kažu da se po tonu glasa svakoga od nas može zaključiti gajimo li simpatije ili neke dublje osjećaje prema osobi s kojom razgovaramo.

Istraživanje provođeno na zaljubljenim osobama pokazalo je kako i muškarci i žene mijenjaju svoj glas kada razgovaraju sa svojim partnerom ili osobom koja ih seksualno privlači. U takvim je trenucima naš glas nešto tiši i dublji nego inače, dok glas muškaraca postaje nešto viši.

  • Istraživanje je provedeno na način da su ispitanici trebali postaviti identična pitanja prijateljima i osobi prema kojoj gaje intimne osjećaje. Slušatelji koji su sudjelovali u istraživanju naknadno su slušali ispitanike te su morali odgovoriti da li ispitanik razgovara s prijateljem ili partnerom.

    Tačne odgovore su pogodili u velikom broju. Profesorica Susan Hughes, voditeljica istraživanja, rekla je kako je glas ljudi kada razgovaraju s partnerom ugodniji i seksipilniji nego u svakodnevnoj komunikaciji s ostalim ljudima. Iako to činite nesvjesno, prilikom razgovora s partnerom nastojat ćete zvučati što senzualnije i zavodljivije. (cosmopolitan.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,