Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nevidljive tvari koje vrebaju iz odvoda, a mogu biti opasne

Preuzmite sliku

Odvodi, odvodne i kanalizacijske cijevi generalno nisu nimalo ugodna mjesta, barem iz perspektive čovjeka.

Da ste gljivica, s druge strane, bili biste oduševljeni. Jedan od razloga zašto su odvodi toliko odbojni, jednako kao i prljave spužve za pranje i drugi sličan pribor, jest upravo to što su sjajno stanište za neugodne i štetne mikrobe.

U novom istraživanju naučnici sa Sveučilišta Reading duboko su zaronili u mračan ekosistem istražujući više od 250 odvoda u zahodima na sveučilišnom kampusu. Uzorke su uzimali pomoću sterilnih pamučnih štapića, aizdavajujući DNK iz njih detektirali su mikrobe koji žive u slivnicima.

Rezultati su otkrili pljesnivu džunglu raznih gljivica, nešto poput prašume u odvodu. Premda se očekivao bogat život mikroba na takvom mjestu, znanstvenike je iznenadila količina gljivica. Različite su, a opet i jako međusobno slične.

U slivniku je pronađeno 375 vrsta gljivica. Unatoč tolikoj raznolikosti zajednice gljiva pokazale su nevjerojatnu sličnost u znanstvenim profilima – vrste i količina nisu se puno razlikovale u uzorcima uzetim sa svih mjesta. Naučnici su napomenuli da ne mogu objasniti što potiče sličnost, no pretpostavljaju da se radi o sličnosti u korištenju zahoda u toj konkretnoj zajednici. Naime, većina umivaonika koristi se za pranje ruku.

Studija je pokazala da umivaonici nisu samo dobro mjesto za život mikroba, već su rasadnici plijesni i drugih gljiva preko kojih se onda lakše prenose bolesti među ljudima, piše Science Alert.

Naučnici smatraju da njihovo otkriće o opasnostima u odvodima može pomoći imunokompromitiranim ljudima smanjiti mogućnost infekcije.

Visoki udio vlage, brze promjene temperature, visoki pH u deteržentima i skupljanje organskih tvari idealno su stanište za gljive. One su pritom jako otporne, posebno jer se moraju naviknuti na promjene, poput vruće-hladne vode. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,