Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nemojte bacati: Pojedite i bijeli dio lubenice, a evo i zašto

Preuzmite sliku

U bijelom dijelu (kori), koji svi bacaju, nalaze se velike količine vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalija. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih žila.

– U bijelom dijelu lubenice su pozamašne količine citrulina (po kojem je lubenica dobila ime ili obrnuto) koje reaguju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem te jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao Viagra, doduše znatno slabije ili bi morali pojesti baš velike količine bijelog dijela lubenice kako bi imali isti učinak kao Viagra – objasnila je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja.

– Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak bi osobe koje su pretile ili izbjegavaju namirnice visokog GI trebali koristiti lubenicu kao sastojak smoothie napitka te joj dodati uz crveni i bijeli dio te orašaste plodove kako bi se dobio napitak umjerenog GI. Svakako predlažem da iskoristite visokovrijedni bijeli dio lubenice – dodala je.

Podijelila je s nama i nekoliko jela koja se pripremaju od kore lubenice.

Fina salata

Sastojci:

200 g kore od lubenice
2 dcl vrhnja
čajna kašika vlasca
1  žuta  paprika
100 g krastavca
sol, papar
1 kašika maslinovog ulja
vinski ocat ili aceto balzamico

Postupak: 

Sastojke ravnomjerno  nasjeckati na manje  kocke  ili pak nasjeckati u multipraktik te dodati dresing od ulja vrhnja i aceto  balsamico, piše 24sata

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,