Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nema više razlike: Žene piju koliko i muškarci

Preuzmite sliku

Konzumacija i zloupotreba alkohola tradicionalno se više povezuje s muškarcima nego ženama, ali novo istraživanje pokazuje da je to prošlost.

Početkom 20. stoljeća muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću vjerojatnost pojave zdravstvenih problema vezanih uz alkohol. Znanstvenici su, međutim, utvrdili da se razlika između spolova postupno smanjivala i gotovo i izjednačila. Na kraju 20. stoljeća samo je 1,1 puta veća vjerojatnost da će muškarci češće piti alkohol od žena i samo 1,2 puta veća vjerojatnost da će im zbog toga patiti zdravlje. Ta je razlika najmanja među mladim odraslim ljudima, posebno onima rođenima nakon 1990. godine.

U analizu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bili su uključeni podaci o četiri miliona ljudi rođenih od 1891. do 2001. i njihove navike o konzumaciji alkohola. Alkohol je zajedno s pušenjem, onečišćenjem i visokim pritiskom jedan od vodećih uzroka bolesti u svijetu.

Godine 2010. pet posto svih smrti u svijetu bilo je povezano s alkoholom, javlja Hina.

Studija ne nudi objašnjenje za smanjenje razlika u spolovima u konzumaciji alkohola, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti zbog promjena u tradicionalnom shvaćanju uloge spolova, a na to upućuje da su razlike u konzumaciji alkohola najmanje u zemljama u kojima su muške i ženske uloge u društvu najbliže tomu da budu jednake.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje