Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najskuplja destinacija na svijetu za doček Nove godine

Preuzmite sliku

Grad u američkoj saveznoj državi Florida Miami Beach je najskuplja destinacija na svijetu za Novu godinu, prema istraživanju koje je sproveo site CheapHotels.org.

U okviru istraživanja su upoređivane cijene hotela u 50 velikih gradova širom svijeta. Za svaku destinaciju evidentirana je cijena najjeftinije dvokrevetne sobe za boravak od 3 noćenja od 30. decembra do 2. januara. U obzir su uzeti samo hoteli koji se nalaze u centru grada, koji imaju najmanje tri zvjezdice i čije su recenzije gostiju generalno pozitivne.

Na vrhu liste se nalazi Miami Beach, sa cijenom noćenja od 365 dolara za najjeftiniju sobu. Odmah iza njega se nalaze New Orleans (304 dolara) i Nashville (284 dolara), a slijede New York City (275 dolara) i Honolulu (264 dolara).

Van granica SAD, najskuplji grad je Kankun sa cijenom od 228 dolara za noćenje, što ga čini 6. najskupljom destinacijom. Nakon njega slijedi Las Vegas (225 dolara), potom najskuplja evropska destinacija Edinburg (221 dolar), prenosi b92.

Na devetom i desetom mjestu se nalaze najskuplji grad u Latinskoj Americi Rio de Janeiro (206 dolara) i Los Angeles (205 dolara).

Autori istraživanja takođe naglašavaju kako pandemija Covida-19 i dalje znatno utiče na cijene hotela na globalnom nivou. Na primjer, u Dubaiju i Sidneyu, koji su bili među najskupljim destinacijama za novogodišnji smještaj još 2019. godine, ove godine su stope niže između 40 i 50 posto, dok su na primjer u Hongkongu cijene još niže, i do nevjerovatnih 70 posto.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje