Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najgora stvar koju neko može reći poslije prevare

Terapeuti stalno savjetuju da poslije prevare- kada do nje dođe- partneru uvijek kažete istinu. “Nije do tebe, do mene je. To je ionako sam seks”, je najgora stvar koju možete da kažete u trenutku kada se “lome koplja” u partnerskim odnosima.

Michele Weiner- Davis je iskusan terapeut koji godinama radi sa parovima koji u nekoj fazi zapnu u svojim odnosima.

Kaže da je istina nekada bolno, ali jedino ispravno rješenje.

“Prevara čini da se partner osjeti nevoljeno, neprivlačno, nevažno. To je veoma težak splet okolnosti i osjećanja. I onda kada priznate da ste bili nevjerni, nije lako da o tome razgovarate sa partnerom. Činjenica je da kada partner vara ne misli na svoju polovinu, rukovodi se nagonima i hormonima. Kada kažete da vam prevara nije ništa značila, da je taj neko drugi gori i lošiji, samo stvarate osjećaj da ste svog partnera ili partnerku unizili zbog nečeg bezvrijednog. I to je onda još gore”, objašnjava.

Iako je namjera ovakvog “pravdanja” da se kaže da taj čin nije imao značenje, ovakvim izjavama stvara se samo još gora slika i podstiču loša osjećanja kod prevarenog partnera.

Takođe, ne treba ni relativizovati događaj i banalizovati osjećanja.

“Važno je da pokažete razumijevanje i da partneru date legitimno pravo da se ljuti. Pokažite iskreno da vam je žao”, savjetuje Weiner- Davis. (super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,