Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Najčešći razlozi zašto muškarci ne žele zaprositi svoju djevojku

Preuzmite sliku

Nekim muškarcima se ideja braka ne sviđa zbog načina na koji gledaju na brak vlastitih roditelja, ili su možda i sami bili jednom u braku i to nije dobro završilo…

Puno ljudi misli da su ljubav i brak sinonimi, ali u biti to je daleko od istine. Ima ljudi, poput Goldie Hawn i Kurta Russella, koji su zajedno veći dio života – ali nisu u braku. Na drugu stranu, kod muškaraca (koji nisu zaprosili ili to uopšte ne žele) postoji pet najčešćih razloga zašto nisu postavili to sudbonosno pitanje.

Zašto me moj dečko ne zaprosi?

Mnogo je razloga zašto vas dečko neće zaprositi (ili jednostavno još nije zaprosio) koji nemaju nikakve veze s vama ili s tim šta on osjeća prema vama.

Nažalost, neki razlozi imaju veze s vama i time kakvi su njegovi osjećaji prema vama. Jedini način da shvatite u koji tabor spadate je da iskreno pogledate što brak znači za vas, a zatim otkrijete znači li to isto vašem partneru.

Stručnjak za veze Manj Weerasekera smatra da ‘umjesto da zaronite izravno u popis mogućih razloga zašto on neće zaprositi, vrijedi odvojiti trenutak da shvatite zašto vi to želite. Šta će vam brak dati što inače predana, dugotrajna veza neće?’.

1. Muškarac neće zaprositi jer nije spreman za brak

Obično se žene prije osjećaju spremnima za brak od muškaraca.

– U istoriji su muškarci bili spremni za brak kad su se finansijski osigurali, a žene su se željele udati kad su počele razmišljati o djeci – kaže biološka antropologinja dr. Helen Fisher.

To ne znači da muškarci ne razmišljaju o braku. Razmišljaju, ali imaju svoju perspektivu i to je nešto o čemu treba razgovarati, prenosi 24sata.hr.

– Prvo mora imati osjećaj da zna što radi i koji je njegov put u životu – objašnjava John Gray, savjetnik za ljubavne odnose i autor knjige Muškarci su s Marsa, žene su s Venere i dodaje ‘žene su zabrinutije za to s kim idu kroz život’.

Baš kao što žene imaju različite ciljeve koje žele ostvariti prije braka, isto vrijedi i za muškarce. Možda ćete se osjećati kao da ste postigli sve što ste namjeravali, ali za muškarce tu je bitno ostvarivanje uvjeta za finansijski teret bračnog života.

2. Neki dečki neće zaprositi jer niste ‘Ona prava’

Najgora stvar na svijetu nije čuti muškarca kako govori ‘Nisi ti problem, ja sam’, nego čuti ga kako kaže ‘ Nisam ja problem, već ti’.

Ponekad je muškarcima lijepo u vezi, ali nisu sigurni jeste li vi osoba s kojom žele provesti svoj život, hoćete li im biti pravi partner i podrška.

Iskreno, on nema pojma želi li se oženiti s vama ili ne, i učinit će sve kako bi se pobrinuo da stvari ostanu tačno takve kakve jesu koliko god dugo mu to odgovara. Ili dok ne dođe žena koju je stvarno čekao.

Zvuči poznato? Čestitamo, dobili ste ‘odbijanac’. I to stvarno boli, ali bolje tako, nego provesti život s nekim kome niste prvi.

To što vam je dovoljno ugodno s biti nekim u vezi nije razlog za prosidbu.

Biti dovoljno sretan s nekim nije razlog za prosidbu.

Biti zajedno dovoljno dugo nije razlog za prosidbu.

Brak je ozbiljan pothvat. To je doživotna, pravna obveza. A ako vas dvoje niste sad spremni raditi na sebi, svojoj vezi ili rješavati probleme na koje nailazite, onda vjerojatno niste spremni za dugotrajnu predanost partneru ili jedno za drugo.

Ponekad, unatoč našim najboljim namjerama i najvatrenijim snovima, stvari jednostavno nisu takve kakve bi trebale biti da se zaplovi u bračne vode.

3. Neki momci neće zaprositi jer ne vjeruju u ideju ili instituciju braka

Za neke muškarce brak nije nužnost. Ako su odrasli u vjerskom kućanstvu ili su i sami religiozni, brak bi im mogao puno značiti, ali postoji i vrlo realna vjerojatnost da brak s njim jednostavno nije nešto što mu je toliko važno kao stvaranje dugoročne veze.

Nekim muškarcima se ne sviđa ideja braka zbog načina na koji gledaju na brak vlastitih roditelja, ili su možda prije bili u braku koji nije dobro završio.

Baš kao što vi imate pravo na vlastite osjećaje o braku, tako ih ima i on.

Ako vam je brak dovoljno važan da zbog nedostatka istog prekinete vezu, to trebate reći partneru na vrijeme. Niko od vas ne bi trebao raditi kompromise kad je riječ o nečem tako iznimno važnom.

4. Neki muškarci neće zaprositi jer se osjećaju preplavljeni vašim očekivanjima

Od njega očekujete previše ili on nije dovoljno zreo da se nosi s obvezama zajedničkog života. U svakom slučaju, niste vi krivi.

Na drugu stranu, društveni mediji prikazuju brak, vjenčanja i prosidbe grandioznima, pa postoji velika šansa i da se osjeća nedoraslo tim situacijama jer je bombardiran nerealnim i, često, fotošopiranim objavama.

To je faktor straha. Ne želi vas razočarati. Osjeća da ima ‘previše na tanjuru’, a ne želi zabrljati kad dođe do prosidbe. Stoga, ako sam ne krene u akciju prosidbe, vjerovatno misli da iz nekog razloga to ne može.

Možda na to utiču i njegova porodica i prijatelji. Oni također mogu imati dodatna očekivanja od njega i neke svoje ideje kako bi vas trebao zaprositi, gdje i kada piše Your Tango.

Najbolje što možete učiniti je da razgovarate o tome i date mu do znanja da kakva god prosidba bila – da će za vas biti savršena.

5. Muškarac vas nije zaprosio jer još niste o tome razgovarali

Ako ne zna da se želite udati, muškarac neće o tome ni razmišljati. Ne očekujte da vaš partner čita misli. U konačnici, ako želite znati zašto vaš partner još nije kleknuo na jedno koljeno možda je vrijeme da porazgovarate o braku.

Također, brak je životna odluka i o tome treba otvoreno razgovarati kako biste razumjeli šta svako od vas želi i očekuje od braka i partnera.

Ako ste toliko sigurni da želite provesti ostatak svog života s tim muškarcem, onda se morate naviknuti razgovarati s njim o stvarima koje vas plaše i zbog kojih vam je neugodno.

Brak i ljubav nisu uvijek sinonimi, različitim ljudima znače različite stvari i dok ne razgovarate sa svojim partnerom teško da ćete znati šta on o tome misli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,