Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nadarena djeca: Kako ih prepoznati i kako im pružiti najbolje uvjete za razvoj?

Preuzmite sliku

Svako je dijete jedinstveno, ali neka zahtijevaju posebnu pažnju. Među njima su nadarena djeca, koja trebaju nešto drugačije okolnosti kako bi iskoristila svoj potencijal i izrasla u sretne odrasle ljude.

Kako prepoznati nadareno dijete?

Nadarena djeca mogu se prepoznati već od najranije dobi, a pripadaju skupini djece s posebnim potrebama. Obično imaju vrlo rano bogat rječnik, mogu koristiti fraze koje su drugoj djeci njihove dobi još uvijek nejasne, imaju visoku razinu koncentracije te pokazuju interes za vrlo specifične teme.

Osim toga, uvijek postavljaju pregršt pitanja na koja često ni sami roditelji ne znaju dati odgovor. To neće biti pitanja koja samo počinju sa “Zašto? “nego i promišljanje o temama koje se nikada ne bi vezale uz njihovu dob. Štaviše, radije i sami borave u društvu odraslih osoba, a ne vršnjaka. Više se pronalaze u temama o kojima razgovaraju odrasli, a ne u običnim dječjim situacijama.

 • Takva su djeca ujedno prepuna originalnih ideja, a njima pristupaju na samo sebi svojstven način. Vrlo rano mogu sami osmisliti svoje priče, igrokaze ili pjesme. Kada je riječ o prirodnim naukama, tu također imaju svoj pristup. Matematički zadatak riješit će na drugačiji način nego ostala djeca, ali će doći do istog konačnog rezultata.

  Nadarena djeca trebaju posebnu pažnju kako bi iskoristila ogroman potencijal koji nose u sebi.

  Međutim mnogi roditelji možda se i najteže nose s time što od najranije dobi nadarena djeca imaju vrlo snažno mišljenje o svemu i od njega teško odustaju, posebno kada se radi o tematici koja im je važna. Ipak, to ne znači da zanemaruju osjećaje drugih. Štaviše, brojna nadarena djeca ujedno su izuzetno emocionalno inteligentna.

  Šta roditelji mogu učiniti?

  Međutim, od presudne je važnosti pružiti nadarenom djetetu što bolje uvjete obrazovanja, ali mu postavljati izazove i u svakodnevnom životu. Ne učini li se to, može doći do poteškoća koje će se preslikati i na odrasli život, a čitava se priča može zakomplicirati već s polaskom u prvi razred kada se uči o stvarima koje nadareno dijete već odavno poznaje.

  Zato je nužno da i roditelji i učitelji prepoznaju i vode nadareno dijete, i to ne samo u intelektualnom smislu nego i u svakodnevici izvan školskih klupa. U tome mogu pomoći ove smjernice.

 • 1. Otvoreno razgovarajte s njim o njegovim sposobnostima

  Ako i sami prepoznate da imate nadareno dijete ili vam na to ukaže učitelj/učiteljica, važno je da o tome otvoreno razgovarate s djetetom. Iako će i ono samo primijetiti da se ističe među drugom djecom, mora znati da to nije nešto čega se treba sramiti, ali ni smatrati da je mnogo bolje od drugih.

  Nadarenost naprosto treba shvatiti kao jedinstvenu priliku za stvaranje velikih stvari, pa u konačnici i mijenjanje svijeta (mnoga nadarena djeca postala su naučnici koji su stvorili svijet kakav danas poznajemo).

  Ne ustručavajte se odvesti ga na testiranje inteligencije jer mu to može otvoriti brojna vrata, ali mu također objasnite da sama nadarenost nije dovoljna za uspjeh u životu. Bez predanog truda i rada dijete ne može uspjeti.

  2. Ponudite mu intelektualne izazove

  Nadarena djeca često se dosađuju na nastavi. Zadatke rješavaju mnogo ranije nego ostali. Ima li dijete dobrog učitelja/profesora, oni će uvijek za njega pripremiti dodatne zadatke, ali na to trebate pripaziti i sami. Primjerice, možete ga upisati na učenje jezika koji nije dio nastavnog kurikula, ponuditi mu na čitanje knjige koje su namijenjene nekoliko godina starijem uzrastu, odvesti ga u muzeje, upisati u ljetnu školu i slično.

  Međutim, i u tome treba imati mjeru. Da, postavljanje izazova može voditi tome da dijete otkrije u čemu je najbolje, ali ako se čitav dan ispuni raznim aktivnostima bez obične dječje igre, bit će učinjeno više štete nego koristi.

  3. Nemojte ga uspoređivati s drugima

  Kao što smo već spomenuli, darovito nadarano i samo zna da je drugačije od ostalih, ali svakako treba izbjegavati uspoređivanje s drugom djecom. Ima li vaše nadareno dijete braću i sestre koja nisu nadarena, na to morate posebno paziti. Svakom djetetu pristupite ponaosob te ih nikada nemojte uspoređivati naglas. To samo može unijeti razmirice među djecu.

 • Jednako je tako važno da ga ne uspoređujete s drugim učenicima. Iako je svakodnevno vidljivo da ono odskače od drugih, pojasnite mu da svako od nas ima neku vještinu u kojoj se odlično snalazi. To će djetetu ujedno omogućiti razumijevanje ljudske različitosti i važnost toga da svatko od nas pridonese zajednici.

  4. Potaknite ga da razvije socijalne vještine

  Iako postoje nadarena djeca koja su ujedno vrlo omiljena u svome razredu te bez problema sklapaju prijateljstva, veći je broj onih koji se muče s time jer naprosto nemaju dovoljno razvijene socijalne vještine. Tome pridonosi i to što čvrsto stoje iza svojih stavova, ne boje se reći ono što misle, a to kod druge djece može izazvati osjećaj odbojnosti.

  Nikada nemojte nadareno dijete uspoređivati s njegovom braćom i sestrama.

  S druge strane spektra stoji pak nadareno dijete koje je sramežljivo i ne zna kako uspostaviti kontakt s drugima.

  U oba slučaja dobro je poticati dijete da uči slušati druge, prepoznavati njihove emocije i „staviti se u njihove cipele“. Tome mogu pripomoći i izvanškolske aktivnosti, ali i druženje s djecom u komšiluku i/ili rođacima.

  5. Ako je potrebno, potražite stručnu pomoć

  Primijetite li da se sami ne možete nositi s potrebama koje ima nadareno dijete, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć. Prvo razgovarajte s djetetovim učiteljem/učiteljicom, pa sa stručnim suradnicima škole, odnosno pedagozima i psiholozima. Oni će vam dati detaljne upute što vam je činiti, a mogu preporučiti i sjajne programe obrazovanja namijenjene nadarenoj djeci. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,