Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mršavljenje: Najčešće greške koje su tipične za žene

Preuzmite sliku

U većini slučajeva mršavljenje može biti poprilično jednostavno, ali žene, kao i u svemu ostalome, vole komplicirati stvari pa se tako drže rigoroznih dijeta, ili uopšte ne paze na ono što jedu, i tako u krug.

Evo koje su najčešće velike greške koje su tipične za ženski dio populacije:

Jo-jo efekt

Jo-jo efekt je upravo rezultat lošeg, periodičnog mršavljenja kojeg ostvarujete strogim dijetama, te kasnije potpunog vraćanja lošim prehrambenim navikama. Izgubite nekoliko kilograma prije vjenčanja, odmora na moru i sl., a nakon toga ponovno dozvolite da se masne naslage vrate. Morate znati da postoji i sredina – kalorijska ravnoteža kojom možete održavati vašu tjelesnu kilažu; prehrana može i mora biti uravnotežena, te nije potrebno svako toliko odlaziti u krajnosti.

Jedete premalo hrane na dijeti

Dijete koje koriste žene su obično vrlo rigorozne i ostvaruju veliki kalorijski deficit, što je u većini slučajeva nepotrebno i u konačnici kontraproduktivno, pogoduje upravo prije opisanom jo-jo efektu. Osim toga, teško ćete se dugo pridržavati režima koji vas iscrpljuje, kako fizički, tako i mentalno. Mršavljenje treba započeti s dijetom koja postepeno reducira unos kalorija te ostvaruje rezultate sa što više hrane, pa tek je u završnoj fazi, eventualno, potrebno zaista gladovati. Dakle, nemojte slijediti dijete koje od vas zahtijevaju rigorozni režim tokom cijelog perioda, piše Index.hr.

Bojite se masti

Masti nisu krive za debljanje, niti ih je potrebno u potpunosti eliminisati na dijeti, već su esencijalan nutrijent koji je važan dio prehrane, čak i onda kada se želite riješiti uskladištenih masnih naslaga. Masti su vam potrebne za razne funkcije u organizmu, pa i one zasićene, a omega 3 masne kiseline sudjeluju u procesima koje dovode to sagorijevanja masnih naslaga, stoga se ne morate bojati namirnica koje su važan izvor masti, ali ih je potrebno pravilno dozirati.

Pratite popularne dijete

Uravnotežena prehrana i dijeta bi trebale biti planirane individualno, te uzeti u obzira razne važne faktore pojedinca i njihove ciljeve prema kojima se određuje unos nutrijenata i ukupnih kalorija. Pratite li popularne dijete vrlo vjerovatno pratite neki plan prehrane koji vama i nije baš najpogodniji, ili će pak napraviti više štete nego korsiti. Budite oprezni slijedite li neku dijetu koju ste pronašli u časopisu, na internetu, ili kopirali od neke prijateljice.

Ne trenirate dovoljno intenzivno

Sportskim aktivnostima možemo ostvariti veliku kalorijsku potrošnju i tako ubrzati i olakšati proces mršavljenja, ali mislite li da će vam za to biti dovoljno tek nekoliko laganih treninga sedmično – varate se. Naime, većina žena svoju tjelovježbu svodi na lagane aktivnosti poput jogginga ili nekoliko puta sedmično idu na pilates ili jogu. Takva tjelovježba nije loša, ali neće puno pomoći pri mršavljenju jer količina energije potrošena na tim aktivnostima i nije toliko velika, stoga se nemojte zavaravati. Želite li svoj trening usmjeriti ka mršavljenju i velikom sagorijevanju kalorija, on mora biti intenzivniji i češći. Dobar način treninga bi bila kombinacija vježbi s opterećenjima i nekih aerobnih aktivnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,