Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mokrenje u krevet: Kada je vrijeme za zabrinutost?

Preuzmite sliku

Ako se vaše dijete normalno razvija, ono će između 2. i 3. godine razviti mogućnost potpune kontrole mokrenja. Većina trogodišnjaka i četverogodišnjaka može ostati suha cijelu noć. 15% djece povremeno mokri u krevet između pete i šeste godine života, dok 5% djece to čini i kasnije.

Kod malene djece koja su se tek nedavno odviknuli od pelena povremeno mokrenje u krevet nije razlog za zabrinutost. Vaše reakcije mogu djetetu pomoći ili odmoći da se bori s nesvjesnim mokrenjem tokom noći.

 • dijete-san
 • Najvažnije je da ne osuđuje dijete i uspoređujete ga s naprednijim vršnjacima. Ako se dijete zatvori u sebe, još ćete mu teže pomoći. Naravno, ako se radi o djetetu koje je već krenulo u školu posjetite liječnika i provjerite radi li se doista o djetetovom nesvjesnom mokrenju ili je razlog krije u nekoj većoj poteškoći, piše Index Mame.

  Kod većine djece koja nakon 6. godine povremeno nastave mokriti u krevet uzrok se krije u neurološkom problemu. Djetetov mozak ne šalje informacije mjehuru da je potrebno zadržati urin.

  Ponekad se mokrenje u krevet može javiti i iznenada, nakon što je dijete već veliko i nikada nije imalo takvih problema. Tada je dijete vjerovatno doživjelo neku veliku promjenu ili šok. Događa se kod polaska u školu, nova okolina i strah od nje mogu stvoriti probleme s mokrenjem. Isto tako, gubitak drage osobe, preseljenje ili odvajanje od roditelja na neko vrijeme mogu biti okidači.

  Kada je u pitanju mokrenje u krevet genetika tu igra dosta veliku ulogu. Naime troje od četvero djece koje pate od problema s mokrenjem imalo je istih problema u porodici već i ranije.

  Kako pomoći djetetu?

  Kažnjavanje ili bilo kakvo posramljivanje djeteta može stvari samo pogoršati, jer neće pomoći u prestanku mokrenja, samo će proces rješavanja problema dodatno produžiti.

  Pokušajte djetetu objasniti što se događa s njegovim tijelom. Recite djetetu da ono nije krivo, da će postepeno, kako će rasti i razvijati se problem biti sve rjeđi. Ne ulazite u preduboka objašnjenja jer bi dijete mogli zbuniti, no važno je da dijete shvati da mozak još uvijek ne kontroliranje njegov mjehur dok spava.

 • dijete-krevet-mokrenje-u-krevetu
 • Eliminirajte zdravstvene probleme odlaskom ljekaru. Iznenadno mokrenje u krevet može biti znak urinarne infekcije.

  Izbjegavajte uzimanje puno tekućine u večernjim satima. Dijete naravno mora piti kada je žedno, ali ne treba pretjerivati.

  Ponekad mokrenje može biti posljedica teškog zatvora te se zbog toga stvara pritisak na mjehur. Tada regulirajte djetetovu prehranu, uvedite na jelovnik hranu bogatu vlaknima.

  Ponekad djeca zbog zaigranosti jednostavno zaborave na odlazak na WC. Podsjetite dijete svaka dva do tri sata kako bi trebalo otići na toalet.

  Danas postoje i mali alarmi koji se stave na krevetić i proizvode zvukove kada detektiraju vlažnost. Iako je tada već kasno jer se dijete pomokrilo, moglo bi biti potaknuti dijete da se budi tokom noći zbog odlaska na WC. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,