Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Misteriozna” vulvodinija: Ginekološki problem čija se dijagnoza nekad čeka godinama

Preuzmite sliku

Vulvodinija je ginekološki problem o kojem se zapravo vrlo malo govori, a češći je nego što se misli. Definiše se kao stanje hronične boli i/ili nelagode u području ženskog vanjskog spolovila, odnosno vulve, koje traje duže od tri mjeseca, a može trajati i više godina.

Vrlo je teško identificirati uzrok takvome stanju, napominje ginekologinja, dr. sc. Jasenka Grujić te dodaje kako pritužbe pacijentice valja jako ozbiljno shvatiti, bez obzira na naizgled uredan nalaz spolovila.

Patnja kroz koju žena prolazi značajna je, od nemogućnosti dužeg sjedenja do nemogućnosti realizacije seksualnog odnosa, ističe. Ipak, samo se neke žene zbog smetnji obraćaju za pomoć.

Simptomi vulvodinije mogu se javljati samo povremeno, ali i stalno te mogu biti spontani ili povezani s dodirom. Uključuju osjećaj pečenja, žarenja, bolnost, bolni spolni odnos, svrbež, katkada osjećaj suhoće i mogućnosti pucanja tkiva.

Može biti zahvaćena cijela vulva ili samo ulaz u rodnicu tj. vestibulum i tada govorimo o vestibulodiniji, kaže dr. Grujić. Iako se ne zna tačno koji je glavni uzrok vulvodinije, smatra se da je iritacija ili ozljeda živaca koji inerviraju spolovilo ključni čimbenik, osjetljiva koža i sklonost alergijama mogu doprinijeti pojavi simptoma, a važne su i prethodne upale i hormonske promjene.

Vulvodiniji mogu prethoditi česte gljivične upale, neliječene ili nedovoljno liječene. Stoga je važno pri pregledu učiniti potrebne testove i na gljivicu, ali i na bakterije. Žene koje su preboljele herpetičnu upalu spolovila (HSV – herpes simplex virus) mogu dulje vrijeme nakon akutne infekcije osjećati nelagodu, žarenje, bolnost.

Tokom pregleda spolovila koji mora biti detaljan, nužno je potražiti promjene, odnosno predstadije zloćudnih promjena, objašnjava dr. Grujić. Također, menopauza se često povezuje s nelagodom i bolnošću spolovila i zbog atrofije i drugih promjena tkiva.

Sva se ova stanja mogu liječiti ili barem uticati na simptome, ali potrebna je izuzetna suradljivost pacijentice s ginekologom te strpljenje. (zadovoljna.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje