Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mama upozorila na posljedice vožnje bicikla bez kacige: “Preklinjem vas, nemojte štedjeti”

Preuzmite sliku

Maleni Jack Conway vozio je bicikl s mamom kad ga je udario auto. Čula je zvuk pucanja, što je srećom bilo pucanje kacige.

“U tom trenutku sam mislila da će moj dječak umrijeti. Nikad u životu se nisam toliko uplašila”, ispričala je za stranicu Tiny Hearts Education, koja među roditeljima širi svijest o raznim opasnostima koje vrebaju mališane.

Jack je prevezen u bolnicu, gdje je pretragama ustanovljeno da nije pretrpio po život opasne povrede. Spasila ga je kaciga koju je imao na glavi, prenosi index.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiny Hearts (@tinyheartseducation)

“Preklinjem vas, nemojte štedjeti. Nikada nemojte pustiti dijete da se vozi na bilo čemu bez kacige. Nadam se da niko neće proći horor koji sam ja doživjela. Nosite kacige”, upozorila je.

Izvješće objavljeno u časopisu American Journal of Surgery kaže da vozači s kacigama imaju 44 posto manju vjerovatnoću da će umrijeti od povreda. Prema sigurnosnim smjernicama, nikad ne treba kupovati ili nositi polovnu kacigu jer se golim okom možda neće vidjeti nastala oštećenja. Također, nakon svakog ozbiljnog udarca kacigu treba baciti i zamijeniti novom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,