Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mama upozorava na oprez: Beba dobila opekotine od cvijeta

Preuzmite sliku

U roku od 24 sata njeni obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opekotinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekotine.

Majka petero djece Claire Hardwick (29) iz Lancastera u Engleskoj, ispričala je kako je njena tromjesečna kćerka Lottie hitno odvedena u bolnicu nakon što joj je starija sestra Lexi (8) u sjedalicu stavila ‘lijepo cvijeće’, a zapravo se radilo biljci medvjeđi dlan, piše DailyMail. Ona je inače ljekovita, ali ako se dira golim rukama može prouzrokovati opekotine.

U roku od 24 sata njeni obrazi bili su prekriveni crvenim plikovima. Mislili su da se radi o opekotinama od sunca. Odjurili su bolnicu, a malena je provela noć na odjelu za opekotine.  Majka apeluje roditeljima da pripaze na to šta djeca uzimaju u prirodi.  – Nisam znala da ova naizgled lijepa i bezazlena biljka može učiniti tako nešto. Nisam znala da je biljka opasna – kaže Claire.

Porodica je bila u šetnji, a Lexi je mlađoj seki stavila ‘prekrasni bijeli cvjetić’ između nogu u dječjoj autosjedalici. Lottie je biljku sigurno dotaknula rukama pa se dirala po licu. Navečer joj je lice bilo crveno, a iduće jutro nastala su debela crvena zadebljanja na obrazima.  Ljekari su prvo mislili da se radi o opekotinama od sunca, no posumnjali su i na biljku nakon što su im roditelji ispričali priču, prenosi 24sata.hr.

– Ne znaju još hoće li Lottie ostati ožiljci. Nadamo se da neće. Važno je da je živa i da se oporavlja – zaključuje mama.

  • Medvjeđi dlan ili šapika je tipična kontinentalna biljka. Raste tamo gdje ima vlage, a viđamo je po livadama, rubovima šuma, i uz šumske puteve. Inače sadrži vitamin C, karotin, eterična ulja, škrob i šećer, ali prilikom sakupljanja valja biti oprezan jer vas može opeći, pišu Hrvatske šume. Njen sok je fotosenzitivan, a sadrži spoj furokumarin i stoga je nije preporučljivo brati golim rukama niti za jakog sunca. Naglašavaju da su iz porodice Umbelliferae neke od najotrovnjih i najsmrtonosnijih vrsta pa sakupljač mora biti siguran da je to upravo ova biljka. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje