Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Malezijski ginekolog napravio prvi uniseks kondom na svijetu

Preuzmite sliku

Jedan malezijski ginekolog napravio je prvi uniseks kondom na svijetu koji mogu da nose i žene i muškarci. Napravljen je od poliuretana i navodno je tanak i izdržljiv.

Pronalazač se nada da će Wondaleaf uniseks kondom ohrabriti i inspirisati ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju, piše Euronews.

„To je kondom sa ljepljivom oblogom koja se pričvršćuje za vaginu ili penis, a pokriva i područje okolo radi dodatne zaštite”, rekao je Tang.

Ljepak se nanosi samo na jednu stranu kondoma, dodao je, što znači da može da se okrene i tako ga koristi osoba svakog spola. Svaka kutija Wondaleaf-a sadrži dva kondoma i koštaće oko tri eura. Prosječna cijena za desetak kondoma u Maleziji je između četiri i devet eura, prenosi Zadovoljna.rs.

Tang pravi kondome od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

„Jednom kada ga stavite, često i zaboravite da je tu“, rekao je on, misleći na sam materijal.

Tang je rekao da je Wondaleaf prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan preko web stranice kompanije ovog decembra.

„Na osnovu broja kliničkih ispitivanja koje smo sproveli, prilično sam optimističan da će vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti“, rekao je Tang.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje