Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mala, ali značajna gesta zbog koje parovi ostaju zajedno

Romantični filmovi i romani često nas navode na pomisao da veliku ljubav čine velike geste. No sretne se veze temelje na malim svakodnevnim stvarima koje pokazuju partnerovu privrženost.

To je posebno važno u dužim vezama i brakovima, a to je pokazalo i istraživanje koje su proveli John Gottman i Janice Driver. Proveli su istraživanje u kojem su pratili kako parovi komuniciraju na samom početku bračnog života i šest godina kasnije, a sve to kroz male geste.

Primjerice, na samom početku istraživanja jedan od partnera je komentarisao: “Pogledaj kakav smiješan šešir ima onaj gospodin.” Reakcija drugog partnera mogla je biti neka od ovih: okrenuti se i nasmijati, ignorisati opasku ili pak pokazati iritiranost i nastaviti svojim poslom.

Šest godina kasnije parovi koji su još uvijek bili u braku bili su oni koji su se okrenuli i nasmijali na početnom provedenom pokusu, i to čak njih 86 posto. S druge strane, u braku je ostalo samo 36 posto onih koji su već na samom početku pokazali da nisu zainteresovani za ono što im partner govori.

To se poklapa i s mišlju poznatog psihoanalitičara Ericha Fromma, koji je rekao da je ljubav aktivnost, a ne samo osjećaj. Ljubav je ono što radiš, a to znači da možemo imati kontrolu nad svojom vezom, što je dobra vijest, prenosi Zadovoljna.hr.

Nedostaje li u vezi one početne povezanosti, ali su prisutni osjećaji poštovanja, privlačnosti i brige jednog za drugo, ona se još može spasiti. Preporučuje se da se to napravi zajedničkim aktivnostima koje će stvoriti povezanost.

Pokušajte činiti nešto novo, barem sedam dana, neovisno o tome koliko ste umorni nakon posla. To može biti i obična šetnja naseljem i posmatranje okoline. Nakon sedam dana razgovarajte o tome kako se osjećate i je li prisutna veća povezanost.

Naime, to je upravo ono o čemu govori i ranije spomenuto istraživanje – prihvatanje partnerove ideje i zajedničko smijanje stvaraju čvršći odnos. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,