Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ljudi u šoku: Doktori pokazali koliko je duga epiduralna igla

Preuzmite sliku

Epiduralna je vrsta anestezije koja se ubrizgava u epiduralni prostor, koji se nalazi oko leđne moždine. Uz pomoć epiduralne, rodilja doživljava utrnulost između pupka i natkoljenica, što joj pomaže u ublažavanju bolova.

Student medicine Hansel Viera i dr. Carlos De La Hoz prikupili su preko 13 miliona pregleda na videu u kojem pokazuju veličinu epiduralne igle.

Na snimku pokazuju tri različite igle i od gledatelja traže da pogode koja od njih je epiduralna. Kasnije otkrivaju da je ona najveća epiduralna.

Standardna epiduralna igla obično je duga između 7.6 cm  i 12.7 cm.

– Epiduralne igle su duge kako bismo imali bolji pristup epiduralnom prostoru. Duljina takvih igala može varirati ovisno o indeksu tjelesne mase pacijentice. Što je više masti pohranjeno oko tog područja, morat će se koristiti duža igla trebati zbog boljeg pristupa i učinkovite primjene lijekova – objasnio je Hansel i dodao da pacijentice najčešće pitaju ide li igla do kraja.

@neodoctorsDo you know how big epidural needles are?. The Neomedicine institute. ##TrulyGlowingSelfieLove ##ItWasntMe ##cosmetic ##foryou ##fitness

♬ Ella Mai – My Way – sabinahannan

– Odgovor u većini slučajeva je ne, ali to se opet razlikuje od pacijenta do pacijenta – dodao je.

Otkrio je i odgovor na pitanje: ‘Je li boli?’

– Može uzrokovati određenu nelagodu, ali samo po sebi nije osobito bolno jer koristimo različite korake prije uvođenja duge igle. Prije uvođenja igle, ubrizgavamo lokalni anestetik kako bi se smanjila bol. Pacijentica će tako osjećati minimalnu ili nikakvu bol prilikom uvođenja epiduralne – rekao je Hansel.

– Jedan od najboljih načina da se poboljša pacijentovo iskustvo tokom ovog postupka je pokazivanje empatije i izgradnja dobre interakcije između pacijenta i liječnika – zaključio je Hansel. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,