Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljubljenje djece u usne nije najbolja ideja za izražavanje roditeljske ljubavi

Preuzmite sliku

Nedavno je Victoria Beckham objavila sliku na kojoj ljubi kćer Harper u usne i čestita joj rođendan.

To je izazvalo burnu raspravu u komentarima o tome je li prihvatljivo ili ne. Doktori kažu da se djeca moraju osjećati voljeno i sigurno u porodičnom okruženju. Ali ljubljenje u usne nije najbolja ideja za izražavanje roditeljske ljubavi, jer to može pomaknuti djetetovo razumijevanje ličnih granica.

  • Usne i usta su lične granice dječjeg tijela, kako objašnjava psihologinja Charlotte Reznick. Kad poljubite dijete u usne, pokazujete mu da su mu granice tijela otvorene i da neko može bez problema ući na njihovu teritoriju. To također uključuje čvrsto povijanje, prisilno hranjenje i agresivno škakljanje. Dakle, invazivni roditelji mogu povećati rizik da njihovo dijete razvije „sindrom žrtve“ nesposobnošću da kažu „ne“ i upravljaju vlastitim ličnim granicama, piše Bright Side.

    Doktori,  posebno stomatolozi, upozoravaju da u našim ustima postoji ogroman broj mikroba koji možda neće zaraziti odrasle, ali se mogu prenijeti djeci i nanijeti im veliku štetu. A budući da dijete ima slabiji imunološki sistem, objašnjava Charlotte Reznick, neke opasne infekcije mogu ući u njegovo tijelo putem sline. Dijete može početi ljubiti druge ljude u usne kao izraz suosjećanja.

  • Dijete se može početi ponašati na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ali izvan porodičnog kruga – ljubeći drugu djecu ili odrasle u usne kao način da izrazi suosjećanje. Psihologinja ističe da, iako je to bila nedužna gesta roditelja, djeca uče stvari oponašajući ih. Zato bi mogli pokušati ponoviti isti gest s drugima, ne shvaćajući intimne implikacije ovog gesta. Zbog toga ona preporučuje ljubljenje djeteta samo u obraze ili u čelo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje