Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljubav ih spašava: Djeca zlostavljača neće postati nasilna ako imaju brižnu majku

Preuzmite sliku

Ona djeca koju je majka odgajala u pozitivnom okruženju i toplini, imala su veće samopoštovanje, uprkos činjenici da su se roditelji loše slagali ili je u porodici bilo nasilja

Veza majke i djeteta vrlo je važna. Ona oblikuje našu ličnost, a izbori koje donosimo u životu u velikoj su mjeri povezani s tipom odnosa koji smo imali s majkom tokom djetinjstva. Nedavno istraživanje pokazalo je da, ako je veza pozitivna u ranoj fazi života, djetetove ljubavne odluke tokom adolescencije bit će zdrave, a izbjegavat će partnere sklone nasilju i zlostavljanju, piše 24sata.hr.

Važnost odnosa

Prethodna istraživanja otkrila su da izloženost bračnim sukobima roditelja, dok je dijete u tinejdžerskoj dobi, može uticati na njihove ljubavne veze kasnije u životu. Ako su odrasli gledajući kako jedan roditelj zlostavlja drugog, mogu imati predispozicije za nasilne odnose.

Ipak, nova istraživanja otkrila su drugu stranu. Ako je majka, uprkos sukobu sa suprugom, voljela svoju djecu i bila brižna majka, manje su šanse da će djeca ponoviti istu priču.

Brižnost majke u djetinjstvu pomaže ljudima da kasnije u životu izbjegnu nasilne odnose, piše Bright Side.

Kako ljubav majke štiti djecu?

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Interpersonal Violence. Istraživanje je provedeno nad 140 mladih. Polovina sudionika imala je jednog roditelja koji je imao probleme s alkoholom.

Istraživanje je provedeno dva puta – jednom kada su sudionici bili djeca u osmom razredu i jednom kada su bili tinejdžeri. Cilj je bio otkriti koliko su bili izloženi konfliktnim odnosima roditelja, kakav im je bio odnos s majkom i jesu li i oni bili žrtve nasilja.

Djeca koju su odgajale majke s ljubavlju rjeđe su imala partnere koji ih zlostavlja ili su i oni postali nasilnici, čak i ako su brakovi njihovih roditelja bili konfliktni.

Suprotno tome, djeca čije majke nisu bile brižne, bila su izloženija sukobima roditelja i imala su nasilne partnere, ili su i sami postali nasilnici.

Zašto je majčinska ljubav toliko pozitivna?

Prema istraživanju, kvalitet odnosa između roditelja i djece oblikovala je njihovo mišljenje o sebi i drugima.

Ako ih je majka odgajala u pozitivnom okruženju i toplini, djeca su sebe više poštovala. To se dogodilo uprkos činjenici da su se roditelji loše slagali.

Uticaj koji bračni odnos ima na djecu je velik. Zbog toga, rješavanje problema bez nasilja u porodici smanjuje porodični stres, poboljšava komunikacijske vještine i odgaja kvalitetnije ljude. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,