Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljetnja obuća koja je najgora za vaša stopala

Preuzmite sliku

Pazite se šta nosite ljeti jer je određena vrsta obuće veoma opasna za vaša stopala!

“Obične japanke su možda najgori izbor obuće i to prvenstveno zato što nisu pričvršćene za stopalo, zbog čega se prstima “hvatamo” za podlogu, što mijenja način na koji hodamo”, navodi za magazin “In Style” doktor Emili Splikal, stručnjak za zdravlje stopala.

“Najbolje bi bilo da odaberete sandale koje se kopčaju oko članka jer ih tako pričvrstimo za stopala, a to nam uveliko olakšava hodanje”, dodaje Splikal. Ona takođe smatra da ne bi trebalo da hodamo u cipelama čija je peta viša od sedam centimetara jer to, naime, mijenja biomehaniku našeg načina hodanja: koraci su nam skraćeni, ne možemo brzo da hodamo, a težina tijela prebacuje se na jastučiće u stopalima, što remeti naš centar za ravnotežu i opterećuje koljena i donji dio leđa.

Podjednako su štetne i potpuno ravne cipele, pogotovo kod osoba koja imaju ravna stopala. Stopalo će biti mnogo stabilnije ako cipele imaju malu petu, dovoljno je i onu od 2-3 cm. Najbolje je, zato, nositi cipele čija se peta kreće od dva do najviše sedam centimetara i izbjegavati ekstreme, odnosno potpuno ravne cipele ili izuzetno visoku petu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,