Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kulinarski hit: Bijeli luk crne boje je tajna dugovječnosti koju možete napraviti kod kuće

Preuzmite sliku

Crni bijeli luk je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica koju je lakše kupiti nego napraviti kod kuće – no ako ste voljni eksperimentisati, imate slow cooker i tri sedmice na raspolaganju…

Crni bijeli luk je posljednjih godina postao kulinarski hit, kako zbog blagog okusa, tako i zbog antioksidansa kojih ima više nego bijeli. Obilje bioaktivnih spojeva korisnih za zdravlje dovelo ga je na glas supernamirnice, tajne mladosti i dugovječnosti. Osim toga, lakše se probavlja i organizam lakše crpi iz njega zdrave sastojke. No crni bijeli luk nije nikakva novost, niti moderna „vrsta“.

U Aziji se od davnih dana proizvodi na posve prirodan način, fermantacijom na visokim temperaturama. Procesom koji traje mjesec dana ljekovita svojstva bijelog luka se pojačavaju, a rezultat je aromatičan, sladak i orašast okus, prenosi punkufer.hr.

  • Kako boja, tako okus i aroma osobito su privlačni chefovima u kuhinjama diljem svijeta koji s njime sve više eksperimentišu u najrazličitijim jelima – čak i desertima, napicima i koktelima jer nema odbojnog niti intenzivnog mirisa. Od crnog bijelog luka se pripremaju sirupi, dodaje se jelima s ribom, mesom i povrćem, sljubljuje se s čokoladom u slasticama…

    Lako je zavoljeti crni bjeli luk čak i do te mjere da se neki ljudi odlučuju poigrati kućnom fermentacijom, što je bez posebne komore doista zahtjevan poduhvat. Odlučite li se na tako nešto imajte na umu da se glavice drže na temperaturi od 60 do 87°C, 60 do 90 dana.

    Ako ste dovoljno ambiciozni i imate kuhalo za rižu ili poseban lonac za sporo kuhanje (slow cooker, odnosno crock pot) koji ima opciju „warm“, najprije treba očistiti glavice bez vode, pomoću spužvice. Zatim ih stavite u uređaj, namjestite „warm“ i pričekajte tri sedmice tokom kojih će prostorija poprimiti (nekome) fini miris po bijelom luku. Prije pripreme možda poželite izračunati koliko će vas koštati taj eksperiment kako vas računi za struju ne bi iznenadili. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,