Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuhari savjetuju: Ovo je sedam stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada jedete vani

Preuzmite sliku

Jesti u restoranu može biti nevjerojatno zabavno iskustvo. Bilo da se radi o nekoj posebnoj prigodi s vremena na vrijeme ili o nečemu što volite raditi redovno, na jelovniku se obično nađe ponešto za svakoga.

Zbog marketinških tehnika i malo poznatih industrijskih tajni, ponekad biti gost u restoranu i birati ono što ćete jesti može izgledati kao da naslijepo pucate u prazno. Možete li zaista vjerovati, da će ono što naručite ispuniti vaša očekivanja?

Kuhari su otkrili tajne kako da se osiguraju da dobiju obrok koji žele jesti u restoranu, piše Eat this, not that.

Evo sedam stvari za koje kuhari kažu da nikada ne bi naručili, kada jedu u restoranu:

1. Nešto što nije specijalitet restorana

Prema mišljenju Jacobyja Pondera, kuharaiz Atlante, ako idete u restoran koji je poznat po nečemu posebnom, kao što je mesni restoran ili riblji restoran, obično ćete željeti naručiti nešto u skladu s onim što restorant tvrdi da je njihova specijalnost, prenosi Tuzlasnki.ba.

“Ne bih naručio nešto poput hamburgera u ribljem restoranu,”, kaže Ponder.

2. Sirova hrana

Osim, ako ne idete u visoko ocijenjeni sushi bar ili neki drugi restoran koji je poznat po sirovom, Ponder preporučuje izbjegavanje sirove hrane.

  • “Nikad ne bih naručio sirovu ili nedovoljno kuhanu hranu u restoranu za koji se ne zna da ima neku vrstu sirovog bara,” objašnjava on.

    Ako se, ipak odlučite za to, onda učinite to s oprezom, jer će mnogi restorani promovisati bilo koji stil usluge kako bi zaradili. U slučaju, da ste ipak odabrali siroviju hranu za jelo, onda se preporučuje da posjetite restoran koji je poznat po sirovoj hrani ili raw bar.

    3. Desert

    Za većinu ljudi često ne ostane puno mjesta za desert nakon ukusnog obroka u gradu. Ali ako vam ipak ostane malo mjesta u želucu, preporuka je da preskočite jelovnik slastica i umjesto toga odete na mjesto koje je specijalizirano za desert za kojim žudite.

  • “Obično ne bih naručio desert iz većine restorana,” kaže Ponder.

    “Puno bih radije otišao u pekaru ili slastičarnicu po jedinstvenu vrstu deserta, nego pojeo onaj koji bi bio na meniju tokom cijele sezone.”

    4. Pržena hrana

    Prema Raymondu Neilu, profesionalnom kuharu i stručnom savjetniku za TD Kitchen, izbjegavanje većine pržene hrane u restoranu može vam pomoći da ostanete na dobrom putu s nekim od vaših zdravstvenih ciljeva.

  • “Prvo na mom popisu stvari čega se trebam kloniti je sve što je prženo,” kaže Neil.

    “Pržena hrana poput pomfrita, piletine, ribe ili kolutića luka općenito je nezdravija od drugih opcija hrane i ima više kalorija. Također, mogu biti masne i teške, zbog kojih se možete osjećatiti tromo nakon obroka.”

    5. Hrana s gustim umakom od vrhnja

    Još jedna narudžba koje bi Neil preporučio da se držite podalje od restorana, kad god možete je bilo što na bazi vrhnja ili bijelog umaka, poput Alfredo tjestenine, juha ili juha na bazi sira.

  • “Izbjegavam naručiti bilo što što je utopljeno u umake od sira ili vrhnja, jer su ta jela obično vrlo kalorična i masna,” Neil savjetuje.

    6. Piletina (ponekad)

    Ovo je malo komplicirano, jer stvarno ovisi o tome koliko vjerujete restoranu koji posjećujete, ali možda bi bilo dobro preskočiti jela od piletine.

  • “Piletina je ukusna, hranjiva i zdrav izvor proteina, ali vrlo ju je lako prekuhati ili nedovoljno skuhati,” tvrdi Neil.

    Kada je nedovoljno kuhana, ljudi se lakše razbole. Ako se ne želite izložiti tom riziku da završite s lošijom ili čak potencijalno opasnom narudžbom piletine, možete se umjesto toga odlučiti za jelo na bazi povrća ili alternativni protein.

    7. Hrana koju lako možete napraviti kod kuće

    Iako je potpuno subjektivan prijedlog, neki kuhari vjeruju da, ako namjeravate potrošiti novac na nešto u restoranu, možda biste trebali provjeriti je li dovoljno posebno da se ne može lako kopirati u vašoj kuhinji.

  • “Konačno, nikad ne naručujem ništa što mogu napraviti kod kuće,” kaže Neil.

    “Želim izaći jesti i uživati ​​u nečem posebnom što ne mogu dobiti kod kuće, a ako to mogu sam napraviti, u mojim očima nije vrijedno trošenja novca.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje