Srijeda, 21. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koje su najbolje boje zidova za svaku prostoriju u domu?

Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtjevno. Jer kod uređenja interijera ne promatramo svaku prostoriju zasebno, moramo uzeti u obzir količinu prirodnog svjetla, prevladavajući stil namještaja, uzorke, detalje i ako podloga nije jednostavno bijela stvari će se teško dovesti u ravnotežu

Prije nego se obratite stručnoj pomoći, pročitajte šta o odabiru boje za zidove misli nauka, tačnije psihloginja Sally Augustin. Bavi se znanstvenom disciplinom koja objašnjava kako na ljude utječe okruženje u kojem borave. A to se tiče i boja te našeg raspoloženja.

1. Spavaća soba “voli” plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerovatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Istraživanja su naime i dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse.
Obavezno izbjegavati – ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju žalfije

Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je što podsjeća na prirodu u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – žalfija je idealan izbor.

Sjećate se crvenih kvakica, pluseva, minusa, riječi “nedovoljan” u vašim školskim sveskama? Naučno je dokazano kako su nam se te slike duboko urezale za budućnost. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj, usporava analitičko razmišljanje.

3. Crvena ili kobalt plava za kuhinju

Farbanje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje, i to je u redu, ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobalt plavu. Bilo kako bilo, u kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne. A u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Iako je žuta jedna od najpopularnijih boja za kuhinju, nemojte joj niti slučajno dodavati zelenu. Nijansu trule i pomalo bolesne hrane ne želite imati blizu.

4. U kupatilu ćete biti ljepši uz nježno ružičastu

Bijela može biti previše stroga pa za kupatilo birajte nježno ružičastu. Dokazano najbolje pristaje uz svaku boju tena – doima se kao da mu daje toplinu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Decentnu pastelnu nijansu najlakše ćete kombinovati.

Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupatilu.

5. Tople pješčane nijanse za dnevni boravak

Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse.
Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi “ubiti” atmosferu, govori Augustin. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska.
Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,