Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Koje psihološke probleme krije vaš nered u kući?

Preuzmite sliku

Može se činiti da je kuća samo prostor za opuštanje, pa ako je u njoj nered, to je na mjestu, ostala područja života ionako izgledaju kao zasebni primjeri uspjeha i rasta. Ali i nije baš tako, jer posao već dugo nije uspješan, komunicirate s onima koji vam nisu zanimljivi, nikada nemate dovoljno novca, svjetla budućnost ne dolazi. Sve to govori o navici čovjeka da se okružuje haosom i neredom. Toliko je navikao na to, on je „normalan”, čak mu se ponekad i sviđa.

Naravno, takav izbor – život u okruženju haosa – sam je izabrao, nimalo slučajno, već iz određenih razloga…

Strah od promjene

Ako izuzmemo kliničku i psihijatrijsku komponentu, onda je prvo o čemu takav način života govori prisutnost straha od promjena. Zatrpanost prostora u ovom je slučaju svojevrsni pokušaj zaustavljanja vremena, stvaranja iluzije sigurnosti. Okružen masom nepotrebnih stvari, odnosa i stavova, čovjek sebi tako uskraćuje priliku da se susreće s nečim novim, uhvatljivim, živim. Drži se prošlosti, svakodnevno se „vezuje“ za stare stvari (čak i ako je nepotrebno smeće), jednostavno zato što mu je njihova energija već poznata.

A pustiti nešto novo u vlastiti život je, prvo, strašno, a drugo, teško. Prvo ćete morati da očistite ruševine nakupljenog „smećaˮ, a to je napor sam po sebi, trošenje vlastitih emocija, vremena i truda. Nije lako, generalno. I krug nastavlja da se okreće u atmosferi poznate rutine, a promjene se odlažu na sljedeći mjesec ili godinu.

Trik je u tome što je za stvarnu promjenu u životu potrebno oslobađanje od nepotrebnog. Nije uzalud da svi kursevi o ličnom razvoju započinju s preporukom „osloboditi prostor i napraviti mjesta za nešto novoˮ. U neredu nema mjesta za „novoˮ, ali postoji razumljivo „staroˮ, među kojima je, možda, neugodno, ali razumljivo i predvidljivo.

I nemojte se tješiti mišlju da je to željena stabilnost. Biće puno djelotvornije priznati sebi da je nered vaš odgovor, zaštitna ljuštura kojom se skrivate iza straha od promjene. Pokušajte da se ne zavaravate i nakon iskrenosti doći će jasno razumijevanje vaših potreba i moći ćete sebi da priuštite željene promjene, prenosi City Magazine.

Postavljanje granica

Haotično razbacane stvari takođe su priča o ličnim granicama. Na taj način osoba pokušava da podsjeti sebe i druge da postoji i da je važna. „Barem sam stvorio ovaj haos”, takvo bi objašnjenje za sebe u ovoj situaciji bilo sasvim logično.

Nered u kući i životu takođe je oblik protesta: protiv strogih roditeljskih pravila ili ograničenja partnera. „Ovo je moj prostor i biće onako kako sam odlučio, a ne onako kako su zahtevali moji roditelji”. Ako je osoba odavno punoljetna i ne živi s roditeljima, žudnja za smećem može biti posljedica „zaglavljenjaˮ u adolescenciji, kada protest nije iskazan i još uvijek zahtijeva ventil. Suzbijana, takva buntovnost može se izraziti u aljkavosti u svakodnevnom životu, neredu u stanu i kao rezultat toga dovesti do sukoba u paru.

Potrebno je potražiti korijen problema, u svakom slučaju navika življenja u neredu uvijek ističe prisutnost određenih psihičkih deformacija. Razumijevanje i rad je nužan ako želite svoj život da učinite prijatnijim i skladnijim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,