Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koje je prema stomatolozima apsolutno najgore piće za naše zube? Začudo, nije ni kafa ni vino…

Preuzmite sliku

Postoji nekoliko stvari kod kojih šminka jednostavno ne može pomoći, a blještavi osmijeh jedan je od njih.

Nažalost, profesionalno izbjeljivanje zuba može koštati poprilično puno. Nije ni čudo što se mnogi trude kako njihovi zubi ne bi promijenili nijansu. Ako imate naviku započeti dan kafom, a završiti je čašom crvenog vina, možda se često zateknete tražeći pastu za zube sa velikom “snagom izbjeljivanja”. No, prema zubarki Inni Chern, najveći krivac za obojenje zuba nisu kafa ili vino. To je zapravo čaj.

“Tačno je da čaj boji zube više od kafe zbog visoke koncentracije tanina”, kaže Chern i dodaje da su tanini skupina gorkih i antiupalnih spojeva. Što se tiče bojenja zuba, dr. Chern kaže da nisu svi čajevi jednaki; neki su skloniji obojenju zuba od drugih. Nije iznenađujuće što ona objašnjava da to ovisi o sadržaju tanina u čaju.

“Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira od proizvođača do proizvođača, ali sa sigurnošću se može reći da crni čaj ima najveću količinu, dok zeleni čaj ima mnogo nižu količinu.” Također, mnogi biljni čajevi su bez tanina.

 • Čajevi bez tanina uključuju većinu čajeva bez kofeina ili biljnih čajeva poput onih od đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa. To što crni čajevi imaju visoku količinu tanina ne znači da ih trebaš izbjegavati. Svi čajevi imaju zdravstvene prednosti i ovaj nije iznimka.

  Kako spriječiti mrlje na zubima nastale pijuckanjem čaja?

  1. Dodajte čaju malo mlijeka. Čini se gotovo previše očitim, ali da, ovo će posvijetliti boju.

  2. Volite li piti svoj čaj bez mlijeka? Tada čaj možete ispijati i kroz slamčicu, čime se minimalizira kontakt tekućine sa zubima.

  3. Pijenje vode i pranje zubi nakon konzumiranja čajeva s visokim udjelom tanina također mogu pomoći. S ovim savjetima odobrenim od stručnjaka ne morate se odlučiti između uživanja u omiljenom napitku čaja i bijelih zubi. (miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,