Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako vježbanje utječe na vaš seksualni život?

Preuzmite sliku

Fizička aktivnost je moćan afrodizijak

Vježbanje ima obilje nevjerovatnih zdravstvenih prednosti. Poboljšava vaše pamćenje, sprječava razne bolesti i pomaže u upravljanju težinom. Ali još jedan veliki plus vježbanja odnosi se upravo na vaš seksualni život.

Povećava samopouzdanje

Redovno vježbanje pomaže poboljšanju samopoštovanja. Kada se sami sebi dopadamo i osjećamo se ugodno u našem tijelu, vjerovatnije je da ćemo to htjeti pokazati i našim partnerima. Fizička aktivnost dovodi do pozitivnije slike o tijelu, što podiže samopouzdanje i pomaže vam da se osjećate seksipilnije, samouvjerenije i privlačnije. Ovako se povećava i vaša želja za seksualnom aktivnošću.

Poboljšava vašu seksualnu izvedbu

Kao i kod bilo koje vrste fizičke aktivnosti, dobra forma vam pomaže da vježbe izvodite najbolje što možete. Jedno istraživanje s Univerziteta u Kaliforniji otkrilo je da je za muškarce redovno vježbanje poboljšalo učestalost intimnih aktivnosti i pouzdanost adekvatnog funkcionisanja tokom seksa. Kod žena su rezultati također bili pozitivni, te je jedno istraživanje pokazalo da vježbanje povećava fiziološko seksualno uzbuđenje kod žena.

 • Smanjuje stres

  Kada ste pod stresom, vaše tijelo reaguje na mnogo različitih načina, a ovo također može utjecati i na vaš libido. Stres uzrokuje da vaše tijelo proizvodi više hormona kortizola, što s vremenom može smanjiti vašu želju za seksualnim aktivnostima. Poznato je da vježbanje pomaže u proizvodnji endorfina – hormona sreće, zbog kojeg se osjećate dobro, što zauzvrat pomaže u održavanju zdravog seksualnog nagona.

  Vježbanjem se poboljšava cirkulacija krvi

  Kardio je odličan za cirkulaciju krvi u organizmu, a prema stručnjacima, aerobne vježbe poput brzog hodanja, plivanja, trčanja ili vožnje bicikla također mogu poboljšati vašu cirkulaciju. Ovo je ključni faktor vašeg seksualnog života (jer dobar protok krvi smanjuje i vjerovatnoću od erektilne disfunkcije kod muškaraca).

  Čvrstoća i fleksibilnost pomažu u seksualnom životu

  Ako redovno vježbate jogu, vjerovatno ste fleksibilniji od većine. Ovo je odlična vježba ako želite isprobati različite položaje u spavaćoj sobi. Kada želite imati snagu za isprobavanje određenih seksualnih poteza, tonirani mišići vam mogu biti korisni, piše Body.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,