Petak, 23. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako stres može uticati na spol vaše buduće bebe?

Preuzmite sliku

Šanse da zatrudnite su 31% ako pokušate 1 dan prije ovulacije i 33% ako pokušate tokom ovulacije. Ali istraživači su otkrili još jednu stvar koja bi mogla uticati na trudnoću.

Otkriveno je zanimljivo istraživanje koje želimo podijeliti s vama, piše Bright Side.

Stres može biti nešto što utiče i na spol vaše buduće bebe

Istraživači su primijetili da je “prirodni” omjer pri rođenju oko 105 dječaka na 100 djevojčica, ali samo  kod trećina žena koje su imale stres, poput povišene razine hormona, šećera u krvi, promjene tjelesne težine, pa čak i markera upale, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Pritisci svakodnevnog života mogu uticati na spol djeteta u maternici. U nekim studijama stručnjaci su primijetili da je kod žena koje imaju bilo kakav stres manja vjerovatnoća da će imati dječaka. Oni ovo ne smatraju uzrokom koji 100% utiče na spol, ali kažu da je to jedan od mogućih razloga.

  Psihološki stres ima veći uticaj

  Fizički i emocionalni stres mogu smanjiti vaše šanse za rađanje dječaka jer su muškarci ranjiviji na nepovoljno prenatalno okruženje.

  Nakon pažljivog promatranja, primijećeno je da se rađanje dječaka događalo 56% vremena kod zdravih žena, 40% kod žena pod psihološkim stresom i samo 31% kod mama s fizičkim stresom.

  Socijalna podrška je važna tokom planiranja trudnoće.

  Što je više majki dobivalo socijalnu podršku, veće su šanse bile za njezino muško dijete, zaključili su istraživači nakon nekoliko studija.

 • Otkrivena su 3 različita aspekta socijalne podrške zbog kojih se žena osjeća manje pod stresom:

  Imati ljude za razgovor

  Imati ljude s kojima će provoditi vrijeme

  Imati ljude na koje se može osloniti za pomoć

  Izvještavano je i da je fizički stres nešto što bi moglo uticati na spol buduće bebe, ali socijalna podrška vrši ogroman biološki uticaj na zdravlje majke.

  Važno je osjećati se sigurno i smireno, a dobro je vježbati opuštanje ili raditi meditaciju kako biste se zaštitili od dodatnog stresa, posebno tokom trudnoće.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,