Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako rashladiti dom bez klimatskih uređaja

Preuzmite sliku

Da biste si olakšali odlazak na počinak, tijekom ljeta koristite pamučne posteljine. Isključite sve elektroničke uređaje kad ih ne koristite   

Iako smo ljeto dugo čekali, mnogi od nas teško se nose s ljetnim vrućinama koje nas ni ove godine ne štede. Odlično je kada se možemo rashladiti klimom, no kada je nemamo, kada je ne smijemo uključiti zbog zdravstvenih razloga ili se jednostavno protivimo šteti koju klimatski uređaji čine našem okolišu, ne preostaje nam ništa drugo nego snaći se na druge, prirodne načine.

Prozore otvarajte u jutarnjim i večernjim satima

Srećom, ljetne temperature padaju barem tijekom večernjih, noćnih i jutarnjih sati. Tada svakako provjetrite svoj dom i pustite u njega hladniji zrak. Otvorite li strateški prozore u različitim prostorijama i povežete ih otvorenim vratima, možete stvoriti ugodan povjetarac koji će vas vrlo brzo rashladiti. Što se tiče otvaranja prozora tijekom dana, pokušajte to izbjeći. Upravo je tada vanjski zrak najtopliji, a otvaranje prozora dodatno će zagrijati prostoriju.

Spustite roletne

Jedan od najučinkovitijih prirodnih načina zadržavanja optimalne razine temperature u domu je zamračivanje prostora tijekom podnevnih i popodnevnih sati. Zato prije odlaska na posao spustite sve roletne pa će vas popodne ili navečer u vašem domu dočekati ugodna temperatura.

Nabavite pamučnu posteljinu

Često nas vrućine najviše muče tijekom noćnih sati kada neuspješno pokušavamo zaspati. Da biste si olakšali odlazak na počinak, tijekom ljeta koristite pamučne posteljine. Satenske i sve ostale ostavite za druga doba u godini. Naime, pamučne posteljine odlično ventiliraju zrak pa će vam samim time biti ugodnije i lakše ćete zaspati.

Korak dalje je i način spavanja popularno nazvan “egipatskim stilom”. Da bi se rashladili tijekom vrućih egipatskih noći, stari su Egipćani svoje pokrivače namakali vodom prije odlaska na spavanje. Dakako, ne moramo biti tako ekstremni. Dovoljno će biti natopiti vodom ručnik ili malu krpu pa njome ohladiti čelo i točke hlađenja organizma, odnosno zapešća i zglobove.
Osim toga, mnogi naši dućani nude ljetne pokrivače, posebno napravljene za ljetno hlađenje tijela, a kako su u tijeku velika sniženja, sada je svakako dobra prilika za ovo ulaganje.

Promijenite način spremanja hrane

Višesatno stajanje za štednjakom za spremanje ručka ili bilo kojeg drugog obroka nipošto nije rezervirano za ljeto. I kuhinja i vaš organizam će se pregrijati pa se zato tijekom ljeta odlučite za druge opcije. Spremajte salate, lagane tjestenine i sve ono što se može brzo spremiti, a ne zahtijeva paljenje rerne. Čak i pizzu možete spremiti u tavi.

Isključite sve uređaje kada ih ne koristite

Korištenje uređaja poput stolnog računala, laptopa, tableta, punjenje mobitela ili čak i gledanje televizije u okolni prostor ispušta toplotnu energiju. Zato je vrlo važno isključiti sve elektroničke uređaje kada ih ne koristite. Ne samo da će račun za struju biti manji, nego ćete i utjecati na smanjenje temperature u prostorijama u kojima boravite. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,