Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako pravilno koristiti klimu?

klima
Preuzmite sliku

Klima uređaji obezbeđuju prijatnije životne i radne uslove, ali stručnjaci apeluju da se ovi uređaji pravilno koriste.

\"klima\"Veoma često se postavlja pitanje da li je strah od klima uređaja opravdan ili ne, a najčešći odgovor je da nije, ako poštujemo pravila za njihovo korišćenje.

Ventilacione sisteme i klima uređaje treba najmanje jedanput godišnje kontrolisati i čistiti, jer u njima mogu da se razviju veoma opasni virusi – koksaki, legionarske bolesti ili bakterije koje izazivaju razne vrste upale pluća, upozorava epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Božidar Ljubić.

Ljubić je Tanjugu rekao da je veoma važno prilkom postavljanja klime da ona ne duva pravo u onoga ko sjedi u sobi, jer može da izazove facijalnu paralizu, a sa vazduhom izlazi i sva prašina koja je usput pokupljena ili podignuta sa poda.

Tokom toplih dana svi težimo da se zaštitimo ili sklonimo od vrućine, pri čemu je važno istaći da prelaz iz tople u hladnu sredinu i obrnuto ne treba činiti naglo i temperaturna razlika ne treba da bude velika.

Takođe, nikada ne treba izlaziti ili ulaziti preznojen iz spoljne sredine u klimatizovanu prostoriju, jer to može izazvati temperaturni kolaps.

Zna se da dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam – smanjenje prometa materija u mišićima, jer je cirkulacija usporenija pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije.

\"klima5\"Međutim, mnogo je važniji aspekt kratkotrajnog naglog prelaza iz tople u hladnu sredinu i obrnuto, jer je mnogo onih koji zloupotrebljavaju primjenu klima uredaja i zaboravljaju osnovno pravilo da velika razlika u temperaturi unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha šteti zdravlju.

Zbog toga su u ljetnjim mjesecima česte prehlade, kijavice, akutno zapaljenja grla, ždrijela i bronhija, što je razumljivo, jer ako se sa tridesetak stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je skoro neizbježna jer organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promjenu temperature i dolazi do jedne vrste \'\'šoka\'\’ koji negativno utiče na zdravlje, prenosi bebac.com.

Zato ljekari savjetuju da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature vazduha ne bude veća od sedam do deset stepeni i da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vrijeme provede u prostoriji koja se ne rashlađuje da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature.

Ako klima uređaje ne koristimo kako treba, klimatizacija prostorija u kojima boravimo može da pogoršava efekte artritisa i neuritisa, a nepovoljno utiču na osobe koje već imaju probleme sa sinusima.

Kod djece hladnoća u stanu može da dovede do upale uha, a poslije izlaganja klima uređaju nisu rijetki ukočenost i bolovi u vratu.

Neurolog Klinike za rehabilitaciju u Sokobanjskoj dr Biljana Stojanović apeluje na pravilno korišćenje klima uređaja kada se radi o pacijentima sa neurološkim problemima, posebno onim koji su doživeli šlog.

Njima se savjetuje da ne budu direktno izloženi radu klima uređaja, već da borave u drugoj prostoriji dok se temperatura u cijelom stanu ne ujednači da ne bi došlo do negativnog uticaja na krvne sudove.

Zbog nepravilnog korišćenja klima uređaja može doći do ukočenosti mišića lica, ukočenosti i bolova u vratu koji nastaju zbog blokade mišića poslije izlaganja hladnoći.

Za funkcionisanje, mišićima je potreba toplota, a ako ona nedostaje mišići smanjuju svoje funkcionisanje da bi sačuvali toplotu.

Ukoliko dođe do ovakve blokade, ljekari kažu da treba popiti magnezijum i vitamine Be grupe koji pozitivno dejluju na rad nerava i mišića.

Ventilatori takođe mogu da olakšaju podnošenje visokih temperatura, ali ako spoljna temperatura poraste iznad 30 stepeni, ventilator će biti manje efikasan od klima uređaja ili tuširanja hladnom vodom.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: