Utorak, 2. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako obećanje koje ste prekršili utiče na vaše dijete?

Kad roditelj iznevjeri dijete, sruši mu se cijeli svijet.

Jednostavno obećanje koje ste dali u žurbi vama ne znači puno, ali djetetu može značiti da ne marite dovoljno za njega i njegove osjećaje. Djeca se godinama mogu sjećati prekršenih obećanja a ako ne želite da vas dijete promatra kao “lažljivca”, bolje je da se držite onoga što ste rekli bez obzira na sve, prenosi index.hr.

Ako ne ispunjavate dana obećanja, vaša djeca mogu doći do raznih zaključaka:

Djeca će možda misliti da ste lažljivac

Od malih nogu se djeca uče kako je važno održati obećanje, a to ponekad i sami roditelji, koji su primjer djeci, ne uspiju. Kad djetetu obećate da ćete nešto napraviti, a to ne napravite, tehnički lažete i ono će vrlo lako doći do tog zaključka.

Djeca mogu misliti da vam nisu bitna

Logično je da ne želite povrijediti djetetove osjećaje kad iznenada prekršite obećanje koje ste im dali, ali vaša djeca će možda steći dojam da vam nisu bitna jer ste ih stavili na kraj svog popisa. No, kad ispunite ono što ste im rekli, postat ćete heroj u njihovim očima i djeca će početi slijediti ovaj obrazac ponašanja.

Prekršit će vlastita obećanja

Roditelji su uzor svojoj djeci, a kad nastave kršiti obećanja, djeca će početi zaključivati kako je to normalno i slijedit će taj obrazac ponašanja. Vjerojatno ne želite da vaša djeca odrastu u ljude kojima se ne može vjerovati, ali kad ste vi ti koji krše obećanja, i njih potičete na izgradnju lošeg imidža.

Djeca mogu izgubiti povjerenje i poštovanje prema vama

Kad nešto obećate i to ispunite, pomažete djeci da se osjećaju sigurno i pritom izgrađujete međusobno povjerenje. Ali, kad se povjerenje izda, djeca će se osjećati izgubljeno, pogotovo kad su premlada da bi razumjela koncept davanja i ispunjenja obećanja.

Na kraju će izgubiti poštovanje prema vama i prema onome što govorite.

Ali, to ne znači da djetetu ništa ne smijete obećati.

Izbjegavanje obećanja znači da niste spremni obvezati se na vezu s drugim ljudima, a posebno s djetetom. Takvim ponašanjem možete uticati i na nedostatak samopouzdanja kod djece. Nasuprot tome, kad date i održite obećanje, vaše dijete zna da postoji neko na koga se mogu osloniti, neko ko će učiniti bilo šta da ih podrži. Samo se pobrinite da su to obećanja koja možete ispuniti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,