Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kada je pravo vrijeme za reći partneru ‘Volim te’?

Kada ste u novoj vezi i osjećate da je to „ono pravo“, imate poriv da drugoj osobi kažete da je volite.

Međutim, postoje neka nepisana pravila koja nam daju smjernice o tome kada je uistinu vrijeme da to i izgovorite.

Budite sigurni u svoje osjećaje

Zaljubljenost i ljubav dvije su vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često vjeruje da zaljubljenost nužno prelazi u ljubav. Dok je zaljubljenost zapravo idealizacija partnera, ljubav je osjećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osjećaj stabilnosti i sigurnosti u kojem smo svjesni svih partnerovih vrlina i mana. Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, izostaje im apetit te gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve donedavno veselile, dok se s druge strane osjećaju euforično. Sve se to događa zbog povišenog nivoa dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, osjećate se smirenije i sigurnije. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvijestiti svoje osjećaje. Jednom kada ste sigurni u to, tada možete to i izreći naglas.

 • Doživite se kao par

  Nakon što provedete zajedno neko vrijeme, doživite različite situacije, koje nisu nužno idealne, te počinjete graditi svoj svijet oko te druge osobe i spuštate svoje „zidove“, priznajući najdublje strahove i najveće želje, počet ćete na vas dvoje gledati kao na pravi ljubavni par. Također je nužno cijeniti i tu drugu osobu, poštovati njezine vrline i mane te biti svjestan vrijednosti koju donosi u naš život. Poklopi li se to s obje strane, nema sumnje u to da ste par na dobrom putu prema uspjehu.

  Pričekajte barem dva-tri mjeseca

  Iako se sve navedeno može razvijati vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza s priznavanjem ljubavi. Naime, ljubav je nešto što se stvara s vremenom.  Prema riječima psihoterapeutkinje Rebekah Montgomery, mislite li odmah na početku da je riječ o ljubavi, zapravo je riječ o idealiziranju i snažnoj kemiji. Romantična ljubav povezana je s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, ali šta je sa situacijama kada prolazite kroz stresno razdoblje, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svojem najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati je li riječ samo o idealizaciji ili pravoj ljubavi.

  Iz toga proizlazi da je najbolje rješenje pričekati barem dva do tri mjeseca prije nego što izgovorite Volim te. To je dovoljno vremena u kojem ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije te vidjeti odgovarate li uistinu jedno drugome. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,